REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus - sostinės statusą įtvirtinti įstatymu siūlantys "darbiečiai" laužtais iš piršto vadina konservatoriaus Kęstučio Masiulio samprotavimus, kad dėl šių pataisų kiekviena Lietuvos savivaldybė vidutiniškai netektų apie 7 mln. Lt pajamų kasmet.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto, kuris Vilniaus savivaldybės biudžetą papildytų 420 mln. Lt, autoriai - Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Jonas Pinskus ir Virginija Baltraitienė teigia, kad į pataisų esmę neįsigilinęs konservatorius tendencingai klaidina Lietuvos gyventojus ir iškreipia faktus.

REKLAMA

"Nenuostabu, kad fizikas-filosofas K. Masiulis į mūsų siūlomas pataisas pažiūrėjo labai filosofiškai, nors čia reikėtų žymiai daugiau tikslumo. Padidindami Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), skiriamo Vilniaus miesto savivaldybei, dalį nuo 40 iki 80 proc. mes jokiu būdu neketiname skriausti ir nenuskriausime visų Lietuvos savivaldybių. Mano žiniomis, dauguma Lietuvos savivaldybių puikiai tvarkosi pačios, todėl papildomų lėšų iš valstybės biudžeto joms nereikia arba reikia visai nedaug. Be to, pagal dabar galiojančią biudžeto pajamų perskirstymo metodiką, ne visi pinigai, surinkti savivaldybėse iš GPM, perskirstomi kitų savivaldybių reikmėms. Todėl tai, kad Vilniaus biudžetą mes papildome 420 mln. Lt, dar nereiškia, kad tiek pat mes atimame iš kitų Lietuvos savivaldybių. Nepamirškime ir to, kad GPM mokamas pagal registruotą gyvenamąją vietą, o ne pagal faktinę darbo vietą. Kaip žinoma, Vilnius pritraukia daug darbuotojų iš kitų miestų ir miestelių, tačiau pajamų mokestį jie moka ne Vilniaus savivaldybei, o toms savivaldybėms, kur yra registruoti, todėl faktiškai žymiai daugiau Vilniaus lėšų yra atiduodama kitoms savivaldybėms", - sako vienas iš pataisos iniciatorių J. Pinskus.

REKLAMA
REKLAMA

K. Masiulio apkaltinta tuo, kad dėl jos pasirašytų pataisų Kėdainiai irgi negaus dalies pajamų, šiame mieste išrinkta Seimo vicepirmininkė V. Baltraitienė atkerta, kad Vilnius Kėdainių ir taip niekada neišlaikė.

"Kėdainiai dėl šių pataisų tikrai nenukentės, nes Kėdainių gyventojų ir verslo subjektų sumokėti mokesčiai išlaiko kitas savivaldybes. Reikėtų supaprastinti biudžeto perskirstymą, ir tada Kėdainiams nereikės papildomų dotacijų, nes miestas galės išgyventi iš savo pinigų. Tačiau sostinės statusą turintis Vilnius tikrai turėtų pasitempti", - sako V. Baltraitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priėmus siūlomas pataisas, jos nuomone, pagaliau bus galima normaliai sutvarkyti miestą, kad būtų formuojamas atitinkamas sostinės įvaizdis: išlyginti duobes kiemuose, nupjauti piktžoles, sutvarkyti šaligatvius.

"Švelniai tariant, dabar į Vilnių gėda atvažiuoti, o nusukus nuo pagrindinių gatvių kai kuriomis gatvelėmis net pavojinga ir gėda vaikščioti. Vilniuje netvarkomos aikštės, neprižiūrima aplinka, nesutvarkytas net žymus fontanas prie Seimo. Tuo tarpu į Kėdainius atvažiuoti niekada negėda, nes šiuo metu Kėdainiai yra žymiai geriau sutvarkyti, ir galiu drąsiai pasakyti, kad Kėdainiai, palyginus su Vilniumi, gali būti pavyzdiniu miestu. Be to, artėja Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai (ES). Jeigu iki 2013 m. Vilniuje niekas nepasikeis, mums bus paprasčiausiai gėda priimti ES valstybių vadovus sostinėje. Manau, jog K. Masiulis galėtų labiau pasirūpinti, kad Vilnius, kaip sostinė, iš tikrųjų formuotų visos valstybės įvaizdį. Patariu K. Masiuliui geriau įsigilinti į biudžeto sandaros metodiką, ir tada jis pamatys, kad Vilniui palikus didesnį dalį GPM dėl to mažai kas nukentės", - sako V. Baltraitienė.

REKLAMA

J. Pinskų ir V. Baltraitienę stebina, kad buvęs Vilniaus miesto savivaldybės narys, mero pavaduotojas K. Masiulis taip aktyviai gina kitų miestų interesus ir yra toks priešiškas Vilniui.

"Pataisos, didinančios dalį lėšų, liekančių didžiausioms Lietuvos savivaldybėms, kartą jau buvo teiktos Seimui. Pats K. Masiulis praėjusių metų gruodžio 2 d. balsavo už tai, kad Kaunui vietoj 74 proc. GPM atitektų 94 proc., Klaipėdai - vietoj 64 proc. - 86 proc., Panevėžiui - vietoj 84 proc. - 100 proc., Šiauliams - vietoj 96 proc. - 100 proc., Mažeikiams - vietoj 90 proc. - 95 proc. Kažkodėl tada profesorius negalvojo apie tai, kad jo balsavimo rezultatas galės pakenkti savivaldybių biudžetų stabilumui, o kai kalbama apie Vilnių, jis jau įžvelgia tam tikras grėsmes", - sako "darbiečiai".

Kaip ELTA jau skelbė, įstatymu siūloma nustatyti, kad Vilnius turi sostinės statusą. Tokias Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pataisas įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Jonas Pinskus ir Virginija Baltraitienė. Kartu teikiami Savivaldybių biudžeto pajamų nustatymo metodikos įstatymo priedėlio pakeitimai. Projekte numatoma, kad gyventojų pajamų mokesčio dalis, skiriama Vilniaus miesto savivaldybės biudžetui, bus padidinta nuo 40 iki 80 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų