REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uodo patelė įkandimo vietą suvilgo seilėmis, kurios turi laikinai skausmą malšinančių, kapiliarus plečiančių medžiagų. Visos šios medžiagos yra nuodingos, iš jų dalis yra alergenai. Jei žmogus uodų nuodams yra alergiškas, įkastos vietos stipriai sutinsta, žmogui silpna, skauda galvą, pykina.

REKLAMA
REKLAMA

Nealergiškiems žmonėms įgėlimo vietą niežti, bet kasantis žalojama oda, gali patekti antrinė infekcija. Uodai platina maliariją ir kitas ligas.

REKLAMA

Uodus gerai atbaido gvazdikėlių, baziliko, pelargonijos, anyžiaus ir eukalipto kvapai, pelyno ar varpučio šaknų nuovirai, arbatmedžio aliejus. Pastarasis dar padeda sušvelninti ir įkandimo pasekmes.

Jeigu uodas jau įkando, sukandžiotas vietas būtinai nuplaukite švariu vėsiu vandeniu su muilu ir netrindami nusausinkite. Tada ant skaudamų vietų uždėkite ledo arba kitokį šaltą kompresą, įkandimų vietą patepkite dezinfekuojamuoju tirpalu, o tada preparatais, kurie efektyviai malšina uždegimą ir niežulį, mažina skausmą ir tinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Uodo įkandimo sukeltą niežulį galima numalšinti ant įkandimo vietos 15 min. palaikius vatos gniužulėlį, suvilgytą spiritiniu medetkų žiedų antpilu. Padeda ir geriamosios sodos tirpalas (pusę arbatinio šaukštelio sodos išmaišyti stiklinėje vandens), actas (skiestas per pusę su vandeniu) ar kalio permanganato tirpalas.

Skausmą ir niežulį gerai naikina šviežiai trinti pelyno, petražolės, mėtos ar gysločio lapai. Nereikėtų pamiršti tepalo "Žvaigždutė". Jis, beje, taip pat gerai atbaido uodus.

Uodus atbaido ir gvazdikėlių, baziliko, pelargonijos, anyžiaus, kedro bei eukalipto kvapai. Šių augalų aliejumi reiktų patepti odą arba užlašinti kelis lašus ant šilumos šaltinio, pavyzdžiui, ant laužo. Į laužą dar galima įmesti pušų, eglių kankorėžių arba truputį padžiovintų kadugio spyglių.

Įkandimo pasekmes padeda sušvelninti arbatmedžio aliejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų