REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svajonių šalys nerūkantiems

Nekenčiate rūkalais kvepiančių barų ir restoranų? Tuomet atostogos Graikijoje jums gali virsti išbandymu...Kita vertus, jei yra šalys idealios dūmo mėgėjams, yra ir tokios, kuriose cigarečių priešininkų plaučiai tikrai pailsės.

REKLAMA
REKLAMA

Belgija

Ryžtinga vyriausybės kampanija, nukreipta prieš rūkymą duoda rezultatą: rūkančiųjų skaičius mažėja, bent jau dėl to, kad nebeliko vietų, kur būtų galima rūkyti... Prieš kelerius metus uždrausta rūkyti biuruose, vėliau – restoranuose bei baruose. Nuo sausio pirmosios neberūkoma visose kavinėse, kur parduodamas maistas. Tad dabar rūkaliai telkiasi tik mažuose pub'uose.

REKLAMA

Brazilija

Prieš kelerius metus Brazilija viešai paskelbė karą tabakui. Rio de Žaneire uždrausta rūkyti tiek baruose, tiek restoranuose, kuriuose nėra atviros terasos. Tačiau labiausiai cigarečių dūmų nekenčia San Paulo gyventojai. Pernai rūkyti uždrausta visose uždarose patalpose: kavinėse, klubuose, parduotuvėse ar baruose. Taip buvo panaikintos paskutinės rūkalių priebėgos – rūkomieji.

Jungtinė Karalystė

Britų džentelmenams teko atsisakyti pamėgto įpročio prie rytinio laikraščio ir arbatos puodelio kavinėje užtraukti pypkę. Baudos už rūkymą viešose vietose siekia kelis šimtus svarų sterlingų. Nerūkantieji gerai jausis visose uždarose patalpose.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietija

Prieš rūkymą nukreipti įstatymai Vokietijos žemėse įsigaliojo po truputį, bet dabar čia nebeliko nei vienos vietos, kur rūkaliai galėtų „pasislėpti“. Žinoma, jei turite atliekamų 1000 eurų rūkyti galite bet kur. Tačiau, kadangi daugelis ( ypač krizės metais) tokių pinigų nenori mesti į balą ( ar į peleninę), turi ieškoti specialių, leidimus rūkyti viduje turinčių vietų. Ir nors daugelyje šalių galioja panašūs įstatymai, Vokietiją nuo jų skiria tai, kad pastarieji čia ypač gerbiami ir vykdomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Airija

Tradiciniai pub'ai, kuriose pašnekovo veidą trukdė matyti cigarečių dūmai, dingo visam laikui. Airiai prisijungė prie judėjimo už sveiką gyvenimo būdą ir aršiai kovoja prieš tabaką. Tad dabar, įstatymu griežtumu Airija lenkia daugelį šalių. Čia rūkaliai nepageidaujami visose viešose vietose.

Australija

Jei draudimai rūkyti uždarose erdvėse nieko nebestebina, tačiau čia turite pagalvoti prieš užsirūkydamas ir viešose vietose. Po pernai Viktoriją nusiaubusių gaisrų, kilusių dėl iš pravažiuojančios mašinos išmestos cigaretės, rūkymas apribotas ir kai kuriose atvirose vietose.

REKLAMA

Islandija

Keista, tačiau šalyje, uždengusioje didelę Europos dalį dūmais ir pelenais, rūkaliai labai nepageidaujami. Čia nerūkoma visose uždarose patalpose bei vietose, greta kurių yra žaidimų aikštelės. Gaila, tačiau tokie įstatymai ugnikalniams netaikomi.

Kanada

Kanda visada siejosi su žaliais miškais, srauniomis upėmis bei grynu oru. Atrodo, stengdamiesi pateisinti savo vardą šalies politikai sumanė atsikratyti rūkalių. Dabar ne tik draudžiama rūkyti visose uždarose viešose vietose, bet ir daugelyje parduotuvių prekeiviams draudžiama laikyti tabako produktus matomose vietose.

REKLAMA

Norvegija

Rūkyti kavinėse, baruose ir restoranuose draudžiama nuo 2004-ųjų. Kas, tiesa pasakius, padėjo sumažinti rūkalių skaičių. Be to, apsigalvoti padeda ir siaubinga tabako kaina. Tiesa, tai veikia tik cigarečių mėgėjus. Kramtomojo tabako, vadinamojo snus vartojimas nemažėja: teigiama, jog jį kasdien kramto penktadalis jaunuolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų