REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Darbo partijos frakcijos nariai kreipėsi į švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių, prašydami keisti stojančiųjų į pedagogikos studijas privalomojo motyvacinio testo laikymo ir vertinimo tvarką.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet pirmą kartą abiturientams, stojantiesiems į pedagogikos studijas, tenka įveikti motyvacinį testą. Toks testas, pasak Švietimo ir mokslo ministerijos pareigūnų, turėtų padidinti pedagogo profesijos prestižą pritraukiant tik pačius gabiausius abiturientus pedagogo profesijai, užtikrinti, kad pedagoginio rengimo programas rinktųsi tik motyvuoti abiturientai. Be to, toks papildomas vertinimas leistų jaunuoliams pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas švietimo ir ugdymo krypčių grupės studijų programas, o svarbiausia - tokiam pirmakursiui bus mokama tikslinė 400 litų stipendija.

REKLAMA

Tačiau nustatydami naują tvarką ir rengdami poįstatyminius aktus, "darbiečių" nuomone, ministerijos pareigūnai užmiršo arba sąmoningai nusprendė, kad tokie patikrinimai vyks tik trijuose šalies miestuose: Vilniuje, Šiauliuose ar Klaipėdoje.

Seimo Darbo partijos frakcijos nariai įsitikinę, kad toks griežtas motyvacinio testo laikymo vietų paskirstymas neužtikrina pedagoginio išsilavinimo prieinamumo visiems norintiems abiturientams ir gali tapti pagrindine priežastimi, dėl kurios dalis abiturientų negalės laikyti testo bei pretenduoti į valstybės finansuojamas pirmosios pakopos švietimo ir ugdymo krypčių grupės studijų programas.

REKLAMA
REKLAMA

"Manau, kad toks motyvacinis testas, kuris pridėtų bent kelis balus stojant, o vėliau garantuotų ir tikslinę stipendiją - teigiamai paveiks pedagogų rengimą, gerins jų kvalifikacijos kokybę. Deja, iki šiol į pedagogų rengimo programas stojo ne pačius aukščiausius konkursinio balo vidurkius turintys jaunuoliai ir tik nedidelė dalis baigusiųjų tokias studijas pasirinko pedagogo darbą. Apribodama studentų galimybes laikyti motyvacinį testą ten, kur jie ketina stoti į pedagogikos studijas, ministerija sukūrė nereikalingas kliūtis stojantiesiems, kurios galiausiai gali pakenkti ir visai švietimo sistemai. Be to, kukliau gyvenantiems, neturintiems darbo abiturientams ir jų tėvams keliauti mažiausiai apie 260 km pirmyn ir atgal - jau nemaža prabanga", - mano Seimo Darbo partijos frakcijos narys, Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys Vydas Gedvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Darbiečiui" kelia abejonių ir motyvacinio testo vertinimo komisijos sudėtis. Komisiją sudarys tik du asmenys, kurie vertins apklausos raštu atsakymus ir ves pokalbį. Tačiau esant nuomonių skirtumui vertinimų vidurkis bus apvalinamas į mažesnį skaičių. V. Gedvilas įsitikinęs, kad šios komisijos sudėtį būtina keisti, įtraukiant į ją pedagoginio darbo patirtį turinčius vertintojus, o į stebėtojų grupę - ir studentų atstovus.

"Darbiečiai" prašo užtikrinti, kad visiems, pageidaujantiems įsigyti pedagogo išsilavinimą, laikyti motyvacinį testą būtų galima kuo arčiau, kad stojančiajam vien tik testo laikymui netektų švaistyti lėšų ir gaišti laiko kelionei. "Darbiečiai" mano, kad tokio testo vertinime turėtų dalyvauti asmenys, turintys ir pedagoginio darbo patirtį, ir prašo ministerijos sudaryti sąlygas į stebėtojų grupę papildomai įtraukti ir Lietuvos studentų atstovybių sąjungų atstovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų