REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pasmerkė kruvinus susirėmimus tarp etninių grupių Kirgizijoje ir paragino taikiai sureguliuoti konfliktą. JT taip pat pareikalavo užtikrinti saugų koridorių pagalbos siuntoms. Dėl įtemptos saugumo padėties šalies pietuose tai skubiai būtina, kad parama pasiektų gyventojus, pirmadienį sakė organizacijos pareigūnas Linas Pasko (Lynn Pascoe).

REKLAMA
REKLAMA

Prieš tai jis informavo Saugumo Tarybą apie JT pastangas suteikti pagalbą smurto krečiamo regiono gyventojams. Anot pareigūno, didelį nerimą JT kelia ir pabėgėlių situacija.

REKLAMA

Todėl JT mėgina padėti kaimyniniam Uzbekistanui, kad jis galėtų priimti daugiau pabėgėlių. Tarptautinė bendrija turi skubiai paremti ir Kirgizijos pereinamojo laikotarpio vyriausybę, kad būtų užkirstas kelias tolesniam situacijos paaštrėjimui, sakė L. Pasko.

Tarptautinio raudonojo kryžiaus (IKRK) duomenimis, mažiausiai 100 tūkst. žmonių Kirgizijoje kitą mėnesį reikės paramos. Pabėgėlių, anot IKRK, yra 80 tūkst.

IKRK sekmadienį pavyko į Ošo miestą nuskraidinti lėktuvą su medicinos reikmenimis. Netrukus ketinama surengti naujus skrydžius su pagalbos siuntomis.

REKLAMA
REKLAMA

Per smurtinius susirėmimus tarp kirgizų ir uzbekų mažumos atstovų šalies pietuose nuo ketvirtadienio, oficialiais duomenimis, žuvo 140 žmonių, daugiau kaip 1 tūkst. 600 buvo sužeisti.

Pereinamojo laikotarpio Kirgizijos vyriausybė pirmadienį pripažino, kad šalies ginkluotosioms pajėgoms nepavyksta sustabdyti ginkluotų grupuočių. Ji paprašė Rusijos karinės paramos.

Politinė situacija Kirgizijoje yra labai nestabili nuo to laiko, kai balandį nuo valdžios buvo nuverstas prezidentas Kurmanbekas Bakijevas.

Aukų daugėja

Kirgizijos pietiniai Ošo ir Džalalabado regionai ir vakar skendėjo chaose. Praėjusią savaitę prasidėjusios riaušės tarp vietos kirgizų ir uzbekų bendruomenių virto skerdynėmis, kurias pažaboti Kirgizijos valdžiai sekasi vis sunkiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džalalabado miesto uzbekų bendruomenė vakar tvirtino, kad kirgizai mieste nužudė net 700 uzbekų. Pasak bendruomenės atstovų, daugelio žuvusiųjų kūnai yra vienoje iš miesto mečečių, tačiau baiminamasi juos paimti, mat padėtis mieste pernelyg pavojinga. Ši informacija oficialiai nebuvo patvirtinta.

Esą ligoninės priima tik nukentėjusius ir žuvusius kirgizus, o uzbekų - ne. Vietos medikai tvirtina priimantys visus nukentėjusiuosius, tačiau patys uzbekai baiminasi kreiptis į gydymo įstaigas.

Uzbekai vakar palaidojo 12 riaušių aukų. Aukų kūnai buvo apipilti benzinu ir sudeginti. Paskui visi buvo palaidoti masinėje kapavietėje.

REKLAMA

Tūkstančiai pabėgėlių

Daugelis uzbekų per atvertą Uzbekijos ir Kirgizijos sieną masiškai plūdo iš šalies. Daugiausiai į šalį kaimynę traukėsi moterys, senyvo amžiaus žmonės ir vaikai. Uzbekijos valdžia pabėgėliams žadėjo vandens, maisto ir laikiną pastogę.

Uzbekai tvirtino, jog Kirgizijos valdžia nedaro nieko, kad sustabdytų kruvinas riaušes. Kai kurie žmonės teigė, kad net į regioną pasiųsta kirgizų kariuomenė palaiko maištininkus. Esą riaušininkai po miestą važinėjo kariuomenės tankais. Ošo mieste, liudininkų teigimu, apskritai nebuvo matyti karių ir milicijos.

REKLAMA

Tuo metu Džalalabade riaušininkai, kurių buvo apie 200, žygiavo miesto gatvėmis ir šaudė į uzbekus. Savo ruožtu uzbekų vyrai kaip išmanydami gynėsi nuo užpuolikų, o moterys ir vaikai slapstėsi rūsiuose.

“Visa tai ilgai liks atmintyje. Neįmanoma gyventi kartu, niekuomet daugiau nesugebėsime gyventi kartu", - teigė vienas uzbekas, kuris gynė savo namus.

Kaltina Bakijevą

Kirgizijos saugumo pajėgos perspėjo, kad padėtis pietiniuose regionuose išlieka labai įtempta. Bet valdžia vakar pareiškė, kad suėmė vieną iš neramumų organizatorių, todėl tikisi, kad riaušininkai išsiskirstys.

Laikinoji Vyriausybė tvirtina, kad riaušes pakurstė nušalintojo buvusio šalies prezidento Kurmanbeko Bakijevo šalininkai. Pats K.Bakijevas, šiuo metu besislapstantis Baltarusijoje, pareiškė su neramumais neturįs nieko bendro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų