REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kirgizijoje nesiliauja etniniai neramumai

Pirmadienį antrajame pagal dydį Kirgizijos Ošo mieste tebesitęsė kruvini susirėmimai. Tuo tarpu gatvėse guli likimo valiai palikti žmonių lavonai. Savo ruožtu Uzbekistanas visomis išgalėmis bando susitvarkyti su šalį užlūdusių pabėgėlių srautu.

REKLAMA
REKLAMA

Per kelias dienas Ošo mieste nesiliaujančius neramumus jau žuvo mažiausiai 117 žmonių, dar daugiau nei 1 tūkst. buvo sužeisti. Nepatvirtinti duomenys skelbia, kad į kaimyninį Uzbekistaną galėjo pabėgti apie 100 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Kirgizija geopolitiškai yra savrbi tiek JAV, tiek Rusijai. Abi šalys Kirgizijoje turi savo karines bazes ir vis labiau nerimauja dėl Kirgizijoje tvyrančios įtampos ir nesiliaujančių neramumų.

Dėl neramumų šokiruoti gyventojai teigia, kad smurto banga paliks žymę ištisoms kartoms. „Mes niekada nebegyvensime kartu“ - kalbėjo etninis uzbekas Akbaras, kuris po Ošo gatves vaikščiojo su kirviu rankose. Netoliese esančioje etninių uzbekų parduotuvėje, kuri buvo suniokota apmėtant ją padegamosiomis bombomis, gulėjo likimo valiai palikti žmonių kūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, skelbiama, kad neramumai Ošo mieste pirmadienį kiek aprimo, tačiau smurto banga persimetė Džalal Abadą.

Neramumai Ošo mieste prasidėjo penktadienį, kai etniniai kirgizai pradėjo puldinėti etniniams uzbekams priklausančias parduotuves bei namus. Smurto pabūgę uzbekai ir dalis tadžikų ėmė masiškai plūsti į kaimyninį Uzbekistaną.

Humanitarinė padėtis Kirgizijoje blogėja su kiekviena valanda, nes parduotuvės čia nedirba jau kelias dienas, todėl gyventojams pradeda trūkti elementariausių prekių, ypač maisto ir vandens. Rusija jau paskelbė siunčianti į Kirgiziją kelis lėktuvus su humanitarine pagalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų