REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimūnai, baimindamiesi kontrabandos bei nelegalios alkoholio prekybos masto, sugalvojo bausti net už naminukės ar naminio vyno turėjimą. Tačiau kaip kovoti su kontrabandininkų karteliais, pradanginančiais šimtus milijonų litų, neturi jokio supratimo.

REKLAMA
REKLAMA

Baus močiutes

Visuomenės apklausoms parodžius, kad du trečdaliai lietuvių pritaria arba toleruoja kontrabandą, Seimas ėmėsi problemos sprendimo. Tik kaip susidoroti su kontrabandos vadais, parlamentarai kol kas negalvoja. Mat svarbesnis uždavinys - kaip susodinti į kalėjimus naminukę gaminančias močiutes. Seimo narių grupė siūlo nuo šiol bausti net savo reikmėms daugiau nei 5 litrus naminukės ar stipresnio vyno pasigaminusius asmenis. Jiems bus taikoma baudžiamoji atsakomybė bei laisvės apribojimas su bauda. Net jei “nelegalaus" alkoholio pas žmogų būtų rasta mažiau, jam grėstų bauda nuo 500 iki 2500 litų, o antrąkart - ir iki 3500 litų bauda be galimybės ją sušvelninti.

REKLAMA

Vienas pataisos iniciatorių Antanas Matulas neabejojo - tai užkirs kelią kontrabandai ir nelegalaus alkoholio apyvartai.

“Kadangi bausmės yra pernelyg mažos tiek dėl cigarečių, tiek dėl alkoholio kontrabandos, ta pačia dvasia, apie kurią kalba ir prezidentė, siūlome padidinti baudas. Alui iki 8 laipsnių, jei yra licencija, tai nebus taikoma. Jei silpnas alkoholis gaminamas be licencijos, “eina" ir administracinių pažeidimų, ir Baudžiamojo kodekso straipsniai. Turite matyti bendrą situaciją, kas dedasi su kontrabanda. Kovoti su kontrabanda tai tikrai padės", - paaiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Užgoš tikrąsias bėdas

Tačiau jo partijos kolega Arvydas Anušauskas tokiu optimizmu netryško. Jis tvirtino, kad buitinių alkoholio gamintojų ir smulkių kontrabandos žuvelių baudimas problemos neišspręs, ji kaip tik paaštrės.

“Žinome teismų praktiką, kai kontrabandos atvejams išleidžiama dešimtys tūkstančių valstybės lėšų, o į valstybės biudžetą įkapsi keli litai. Negalime grįžti prie praktikos, kai didžiulės policijos pajėgos bus skiriamos gaudyti litrui “samanės", nors jos turėtų būti efektyviai naudojamos identifikuoti didžiuliams kontrabandinių prekių sandėliams, gaudyti didiesiems vežėjams. Reikia koncentruoti pajėgas ten, kur tai duotų didesnes pajamas biudžetui", - neabejojo seimūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atskleidė, kas trukdo kovoti su stambiąja kontrabanda - dabartiniai netobuli įstatymai. Bet kada juos žadama keisti realiai - neatskleidė.

“Mes gana aktyviai kalbamės su tarnybomis, mėginame rasti teisinių priemonių. Iš tiesų tai daroma nemažai - ieškome paramos iš opozicijos, kad pirminiai siūlymai išlaikytų savo pavidalą, o nebūtų taip pataisomi, kad esmė išgaruoja", - žadėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų