REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenuostabu, kad leidykla “Laisvos valandos", leidžianti knygų seriją apie populiarius Lietuvos žmones, pasirinko maestro Donatą Katkų. Knygoje “Lietuva išėjo iš mados. Pokalbiai su Donatu Katkumi" jis pasirodė esąs ne tik linksmuolis šmaikštuolis, bet ir apie labai rimtas kultūros ir savojo orkestro išlikimo problemas bei su tuo susijusius savo išgyvenimus porinantis žmogus.

REKLAMA
REKLAMA

Daug kas maestro Donato Katkaus neįsivaizduoja kitokio, kaip nuolat šmaikštaujančio, linksmo, virtuoziškai diriguojančio Šv.Kristoforo kameriniam orkestrui. Profesoriaus populiarumas dar labiau išaugo, kai jis tapo populiarių televizijos dainų duetų žiuri nariu. Tad atrodytų, ko jam betrūksta: linksmas ir laimingas.

REKLAMA

Pastaraisiais metais, kovodamas dėl savojo orkestro gyvavimo, kaip rašoma knygoje, jo įkūrėjas ir vadovas buvo pasiryžęs net nušokti nuo Vilniaus savivaldybės stogo. Bet tos minties atsisakė, nes pasvarstęs priėjo prie išvados, kad karo su kultūrą niekinančiais politikais tokiu būdu nelaimėsi.

Politikuoti D.Katkus nelinkęs, bet jo nusivylimas akivaizdus: “Į visuomenės paviršių išplaukė begalės menkystų, nesąžiningų, kvailų žmonių. Kas liks iš Lietuvos, jeigu neturėsime žmonių su smegenimis? Šitie dalykai man kelia didelį rūpestį".

REKLAMA
REKLAMA

Apie praleistą galimybę išvykti dėstyti į Kopenhagos konservatoriją D.Katkus sako: “Esu lietuvis, man tėvynė svarbi ir manau, kad turiu būti su ja. Nei tada, nei dabar nekilo minčių išvažiuoti... Gal aš durnas, kad viską palikčiau".

Knygoje neapsieita ir be maestro nuotykių ir žygių. Juk jo būta ir kino aktoriaus, kuris kartu su dirigentu Jonu Aleksa yra suvaidinęs Arūno Žebriūno filme “Smokas ir mažylis" bei dar kelių kitų kino juostų epizoduose. Primėtyta ir “razinkėlių", anekdotų, šmaikščių posakių, kuriuos autorė pateikė ta kalba, kuria jie geriau skamba. “Pripasakojau ir apie savo geriausius draugus, ir apie priešus. Taip niekas apie juos nepapasakos, kaip aš", - sakė maestro knygos pristatyme, į kurį susirinko D.Katkaus bičiuliai, tarp kurių buvo kompozitoriai Bronius Kutavičius, Osvaldas Balakauskas, dailininkas Petras Repšys, džiazo virtuozas Petras Vyšniauskas ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Knygos “Lietuva išėjo iš mados" autorė žurnalistė Jurga Čekatauskaitė pasirinko interviu žanrą ir herojui uždavė gal kokį šimtą klausimų, tad skaitytojui lengva surasti tas mintis, kurios jį labiausiai domina.

Įdomu, kaip gimė toks drastiškas knygos pavadinimas? Profesorius pastaruoju metu pamėgo minėtą tarsi iš anekdoto paimtą frazę. Jis įsitikinęs, kad Tėvynė negali būti madingu dalyku. “Tu arba ją turi ir myli, arba ne. Tie, kurie turi tėvynę, jos neparduoda. O mes nebeturime savo nacionalumo ir išskirtinumo... Galbūt jau seniai esame kinai, tik to dar nežinome", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų