REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paveikslų galerijoje – tropikų šauksmas

Lietuvos dailės muziejus birželio 10 d., ketvirtadienį, 15 val. kviečia į Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) atidaromą vieno ryškiausių lietuvių išeivijos dailininkų Jono Rimšos (1903-1978) kūrybos parodą „Tropikų šauksmas: Argentina-Bolivija-Taitis“ (veiks iki rugsėjo 5 d.). Parodos globėjas - Prezidentas Valdas Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje pirmą kartą pristatoma retrospektyvinė Jono Rimšos kūrybos paroda „Tropikų šauksmas: Argentina-Bolivija-Taitis“ atspindinti visą dailininko kūrybos kelią. Pasak parodos kuratorės dailėtyrininkės dr. N. Tumėnienės, „1999 m. „Vartų“ galerijoje vykusioje parodoje žiūrovai galėjo susipažinti tik su paskutiniojo dešimtmečio darbais. Dabar Vilniaus paveikslų galerijoje pristatome per šimtą Jono Rimšos darbų ir tikimės, kad tai bus puiki galimybė Lietuvos žiūrovams tinkamai įvertinti šio dailininko kūrybą ir pirmiausia lietuvių išeivijos meninio palikimo kontekste.“

REKLAMA

Jonas Rimša (1903–1978) – vienas ryškiausių lietuvių išeivijos dailininkų, garsinusių Lietuvos vardą svetur, – nusipelnęs Bolivijos kultūrai, apdovanotas aukščiausiu iš civiliams skiriamų „Andų Kondoro kavalieriaus ordinu“. Jam suteiktas ir Bolivijos valstybės Garbės piliečio titulas. Bolivijos vyriausybė iš dailininko įsigijo apie 300 paveikslų ir perdavė juos svarbiausioms valstybės įstaigoms. Didžiulis ir įspūdingas Rimšos paveikslas „La Paso įkūrimas“ (1948) kabo Bolivijos sostinės municipaliteto rūmų salėje. Nemažai darbų yra La Paso centriniame banke, taip pat pas privačius asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

Aimarų šokėja (V.Adamkaus nuosavybė)Aimarų šokėja (V.Adamkaus nuosavybė)

Parodos kuratorės Nijolės Tumėnienės mintim, „nerami ieškotojo dvasia skatino Rimšą nuolat keliauti ir tobulėti. Dailininkas gyveno Argentinoje, Bolivijoje, JAV, Taityje. Persikeldamas iš vienos vietos į kitą, jis galėjo be širdies skausmo sudeginti savo ankstesnius paveikslus ir svajoti apie naują kūrybos etapą. Apie esminį lūžį savo tapyboje menininkas prabilo atšventęs 50-ies metų sukaktį. Jis pareiškė, kad nori tapyti kitaip, sustabdė jau parašytos monografijos apie jį išleidimą. Buvo vienišius. Be galo darbštus. Dailininkas yra nutapęs arti 1000 paveikslų, surengęs daugiau nei 30 individualių kūrybos parodų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parodoje „Tropikų šauksmas: Argentina-Bolivija-Taitis“ pristatomi 105 J. Rimšos kūriniai, kuriuos pavyko surinkti iš muziejų, kolekcininkų. Lietuvos dailės muziejui dailininkas padovanojo 23 paskutiniojo, brandžiausiojo, savo kūrybos dešimtmečio paveikslus. Kauno M. K.  Čiurlionio dailės muziejus vieną paveikslą yra įsigijęs iš 1938 m. vykusios IV Rudens dailės parodos.

Las Pas miestas (V.Adamkaus nuosavybė)Las Pas miestas (V.Adamkaus nuosavybė)

Šiam muziejui paveikslus, atvežusi  iš JAV, perdavė Beatričė Kleizaitė-Vasaris: penkis iš privataus Liucijos Andrijauskaitės-Grišonienės rinkinio ir vieną iš Draugijos užsienio lietuviams remti. Didžioji dalis parodos eksponatų (75) priklauso  privatiems asmenims, kurie susirūpinę tolesniu Rimšos kūrinių likimu, įsigijo juos daugiausia užsienyje. Keturiolika paveikslų priklauso Lietuvos Prezidentui Valdui Adamkui, besirūpinusiam dailininku Amerikoje, rėmusiam jį. Daugiausia paveikslų yra įsigiję kolekcininkai: Rolandas Valiūnas (net 38), Edmundas Armoška yra surinkęs trylika, Vilius Kavaliauskas – penkis, G. Petraitis – du, o Andrius Liakas, Egidijus Jakubauskas ir Vladas Žukas – po vieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų