REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelio vicepremjeras, strateginio planavimo ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Libermanas) antradienį paragino Jungtinių Tautų (JT) generalinį sekretorių Ban Ki-mooną (Ban Kimuną) panaikinti Irano narystę organizacijoje dėl to, kad ši šalis neatsižada branduolinės programos ir ragina sunaikinti žydų valstybę.

REKLAMA
REKLAMA

"Kreipiuosi į jus, veikite dabar, kol dar ne per vėlu. Panaikinkite Irano narystę Jungtinėse Tautose, - JT vadovui skirtame laiške, kurio kopiją gavo naujienų agentūra AFP, rašo A.Liebermanas. - Spauskite Saugumo Tarybą įvesti griežčiausias ir visaapimančias sankcijas, kokių tik yra buvę pasaulyje, ir sustabdykite Irano pastangas pasigaminti branduolinių ginklų".

REKLAMA

Izraelis, laikomas vienintele branduoline Artimųjų Rytų valstybe, išvien su Jungtinėmis Valstijomis tvirtina, kad Irano branduolinė programa yra skirta pasigaminti atominę bombą, nors pats Teheranas tai neigia.

Pakartotiniai Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado (Mahmudo Ahmadinedžado) raginimai ištrinti Izraelį "iš žemėlapio" Izraelyje kelia didelį susirūpinimą. Žydų valstybė pažadėjo padaryti viską, kas jos galioje, kad tik neleistų iraniečiams pasigaminti branduolinės bombos.

REKLAMA
REKLAMA

"Izraelio valstybė gali ir stos vienui viena prieš Iraną, bet geriau jau mums netektų to daryti. Jeigu (Iranui bus) leista įgyti branduolinių ginklų, visas laisvasis pasaulis sumokės didelę kainą - Izraelis bus pirmasis ir sumokės daugiausia", - rašo A.Liebermanas.

Ban Ki-moonas neturi galių išmesti organizacijos narę - tai gali padaryti tik Generalinė Asamblėja Saugumo Tarybos teikimu, iki kurio prieinama, jei šalis nuolat pažeidinėja JT Chartijos nuostatas.

Kita vertus, po tokios pat procedūros šalies narystė gali būti sustabdyta, jeigu gavus Saugumo Tarybos mandatą, prieš šalį imamasi įspėjamųjų arba prievartinių veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų