REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus priėmė disidentę, kovotoją už Lietuvos laisvę Nijolę Sadūnaitę, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės vadovas su N. Sadūnaite pasikeitė nuomonėmis apie Lietuvos politines aktualijas. Susitikime buvo pabrėžtas jaunosios kartos vaidmuo šalies gyvenime, sakoma pranešime.

REKLAMA

Prieš kelias dienas naujienų portalas „Bernardinai.lt“ gavo ir paskelbė žymios kovotojos už Lietuvos laisvę Nijolės Sadūnaitės atviro laiško prezidentui kopiją. Anksčiau N. Sadūnaitė taip pat kreipėsi į prezidentą, prašydama paaiškinti Marijono Misiukonio ir Kazimieros Prunskienės apdovanojimo aplinkybes. 

Nijolės Sadūnaitės atviras laiškas prezidentui Valdui Adamkui

Aštuoniasdešimt devintųjų Nepriklausomybės ir septynioliktųjų atkurto valstybingumo metinių išvakarėse Lietuvoje vykstantys reiškiniai mane, visą savo sąmoningą gyvenimą pašventusiai Lietuvos laisvei ir krikščioniškos moralės reikalams, verčia kreiptis į Jus - į valstybės vadovą ir piliečių konstitucinių teisių garantą, dėl klausimų, kurie, atrodytų, seniai turėjo būti sutvarkyti, nebetvyroti grėsme mūsų Tautai.

REKLAMA
REKLAMA

Aš, o ir daugybė mano likimo ir mano nusistatymo žmonių, atidžiai stebime tai, ką vadiname  Lietuvai ir jos žmonėms okupacijos metais nusikaltusių asmenų antiliustracija. Jau visi aiškiai matome: KGB, kaip organizuota visuma, kaip slaptas valstybės ir visuomenės valdymo būdas išliko ir kelia vis didesnį pavojų Lietuvai, jos žmonių ateičiai. Šiandieną jau nekalbame apie Lietuvai nusikaltusiųjų apdovanojimus valstybės ordinais ir medaliais. Vilniaus apygardos administracinis teismas, pasiremdamas buvusio KGB Lietuvos padalinio I skyriaus darbuotojo teiginiais, į pilnateisį veikimą valstybėje sugrąžino asmenį, kurį Atgimimo pradžioje į Vilnių atsivežė pats minėto KGB skyriaus (užsienio žvalgybos) viršininkas Vytautas Karinauskas. Tas anuomet atvežtasis, o šiandien „nuliustruotas“ asmuo, tarp sėbrų kalbėdavo, kad jam skirta būti Lietuvos Prezidentu. Gal šios idėjos dar neatsisakyta?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plačiai nuskambėjo, kad  Lietuva gali būti sukompromituota Europoje dėl Žmogaus teisių teismo sprendimų nevykdymo, susijusio su prieš žmogaus teises veikusių asmenų veiklos įstatyminiais apribojimais. Ir kad egzistuoja apmąstytas veikimas tokiai kompromitacijai pasiekti. Mūsų, sovietmečio disidentų, žiniomis, buvusių literinių KGB agentų esama tarp teisėjų, veikiančių nuo Lietuvos Europos Sąjungos teismuose.  Ar ne jie veikia tenykštį teisėjų korpusą ir koordinuoja Lietuvos kompromitavimo veiksmus?

Kaip asmuo, ilgai sektas sovietinių slaptųjų tarnybų ir nuo jų patyrusi viską, ko galima tikėtis iš įstatymais ir sąžine nevaržomųjų, noriu Jūsų Ekscelencijos dėmesį atkreipti į išryškėjusį man gerai pažystamo Liudviko Simučio sekimą. Tik Jūs begalite inicijuoti tyrimą, kas davė ir kurioms specialiosioms tarnyboms leidimus klausytis šio žmogaus, buvusio partizano, buvusio Seimo nario, gausios šeimos tėvo pokalbių. Ir kas tie „kurmiai“ (šiuo atveju, be abejonių, Valstybės saugumo departamento ir kitų teisinių institucijų vadovybėje), kurie nutekino informaciją vainauskinei žiniasklaidai jų bendrai sumąstytiems tikslams pasiekti. Ar likusių nepapirktų, kalėjimus ir lagerius praėjusių partizanų, politinių kalinių ir kitų disidentų persekiojimas nuo šiol taps Lietuvos vidaus politika?

REKLAMA

Aš suprantu, kad dar pirmojo kandidatavimo į Lietuvos prezidentus metu duotas Jūsų viešas įsipareigojimas sutvarkyti Lietuvos teisę yra nepakeliamai sunkus. Sovietijos paveldas teisėje kaip ta hidra. Bet neleistina, kad jos aukomis taptų žmonės, kurių kaltė teisiniais būdais neįrodyta. Dar baisiau, jei ji kurpiama metodais, kuriuos anuomet mane privertė gerai išstudijuoti.  Tad sveikindama Jūsų artimus žmones ir Jus su Nepriklausomybės diena, prašau viešai pasisakyti ir klausimais, kuriuos iškėliau, ir kurie rūpi ne man vienai.

Linkėdama geros sveikatos, sesuo Nijolė Sadūnaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų