REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV apeliacinis teismas antradienį patvirtino dalį griežto kovos su terorizmu įstatymo, kurį pasirašė prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ir kuriuo buvo atimtos Gvantanamo kalinių teisės pareikšti protestą dėl savo sulaikymo JAV federaliniams teisėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Dviejų iš trijų apeliacinės komisijos narių pritarimu G.W.Busho administracija pasiekė svarbią pergalę. Komisija nusprendė, kad šis įstatymas panaikino federalinių teismų jurisdikciją dėl nebaigtų bylų, kurias iškėlė kaliniai.

REKLAMA

"Federaliniai teismai neturi jurisdikcijos šiose bylose", - savo 25 puslapių išvadose teismo daugumos vardu rašė teisėjas A.Raymondas Randolphas (A.Reimondas Randolfas).

Šiuo metu JAV kariškių bazėje Gvantaname Kuboje yra maždaug 395 sulaikyti asmenys. Pirmieji kaliniai čia buvo atvežti daugiau kaip prieš penkerius metus, po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Apeliacinis teismas atmetė kalinių advokatų argumentą, kad minėtas įstatymas nekonstituciškai sustabdo jų teisę apskųsti savo įkalinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A.R.Randolpho, advokatų argumentai, pateikti kalinių vardu, buvo "kūrybiški, bet ne įtikinami".

JAV Aukščiausiajam Teismui panaikinus karinių tribunolų sistemą, kurią G.W.Bushas Gvantanamo kaliniams teisti buvo sukūręs iš pradžių, prezidentas kreipėsi į tuo metu respublikonų kontroliuotą Kongresą ir gavo įgaliojimus pagal minimą įstatymą, kuris buvo pasirašytas spalį.

Pagal naująjį įstatymą buvo leistas griežtas tardymas ir įtariamų teroristų persekiojimas baudžiamąja tvarka, taip pat panaikinta Gvantanamo kalinių teisė apskųsti savo sulaikymą federaliniams teisėjams.

Teisėja Judith Rogers (Džudit Rodžers), kurią paskyrė prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas), tam nepritarė ir sakė, kad naujasis įstatymas prieštarauja konstitucijos sąlygai, kuria ribojamas fundamentalaus JAV teisės habeas corpus (asmens neliečiamybės) principo sustabdymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų