REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijoje pristatomas pasieniečių sraigtasparnis

Aviacijos rinktinės pareigūnai prestižinėje parodoje Vokietijoje pristato Lietuvos pasieniečių sraigtasparnį „EC 145“.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Berlyne prasidėjo tarptautinė aviacijos paroda „ILA Air Show“, truksianti iki sekmadienio.

REKLAMA

Parodos atidaryme dalyvavusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel ilgėliau stabtelėjo apžiūrinėdama Lietuvos pasieniečių sraigtasparnį. Ji šnektelėjo su VSAT Aviacijos rinktinės pareigūnais, o atsisveikindama jiems paspaudė rankas.

Tradiciniame viename svarbiausių tokio pobūdžio renginių pasaulyje dalyvauja žinomiausios kompanijos, pristatančios aviacinės technikos naujienas.

Lietuvos pasieniečiai į parodą pakviesti todėl, kad turi Europoje moderniausiu laikomą kompanijos „Eurocopter“ pagamintą sraigtasparnį „EC 145“. Jis aprūpintas pačia naujausia įranga, kuri naudojama sienos kontrolei ir kitoms užduotims vykdyti.

REKLAMA
REKLAMA

Parodos metu gausiems lankytojams VSAT Aviacijos rinktinės pareigūnai pristato orlaivio galimybes ir pasakoja apie savo veiklą užtikrinant Lietuvos sienos apsaugą.

VSAT Aviacijos rinktinė atlieka skrydžius, susietus su Lietuvos sienos apsauga sausumoje ir jūroje, viešosios tvarkos palaikymu, paieškos ir gelbėjimo darbais. Sienos kontrolė iš oro ir greitas reagavimas yra ypač efektyvūs pasieniečiams saugant sienas su Rusija ir Baltarusija, t. y. išorines Europos Sąjungos (ES) sienas. Tokių skrydžių metu išaiškinami ir bandymai neteisėtai pažeisti Lietuvos sieną, ir kontrabandos gabenimo atvejai, gaunama daug informacijos apie situciją pasienio ruožuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelyje naujų užkardų prie išorinių ES sienų yra įrengtos tūpimo ir kilimo aikštelės VSAT sraigtasparniams, taip pat aviacinio kuro rezervuarai su išdavimo įrenginiais, todėl pasieniečių aviatoriai gali operatyviai per trumpą laiką nuskristi patikrinti ir kontroliuoti visus valstybės sienos taškus.

Aviacijos rinktinė taip pat vykdo skrydžius siekiant išsiaiškinti sienos pažeidimų atvejus, nelegalių imigrantų ir kontrabandos kelius, pasieniečiai lakūnai stebi pasienio ruožą ir vykdo tikslines prevencines ir sulaikymo operacijas.

REKLAMA

VSAT aviatoriai dalyvauja palaikant viešąją tvarką renginių metu, kontroliuojant narkotinių medžiagų pasėlius, gesinant gaisrus, ieškant transporto priemonių, padeda likviduoti ekstremalių ir stichinių nelaimių padarinius.

VSAT lakūnai taip pat yra visada pasirengę ateiti pagalbon nelaimės atvejais – jie nesyk pasižymėjo ieškant  dingusių žmonių ar nusikaltėlių ir išaiškinant įvairius nusikaltimus ar kitus teisės pažeidimus. Pasieniečių aviacijos pajėgos talkina ir kitoms institucijoms, kuomet prireikia  operatyviai reaguoti į ekstremalias ir kriminogenines situacijas.

REKLAMA

VSAT Aviacijos rinktinė turi penkis modernius sraigtasparnius bei patruliavimui skirtą lėktuvą „Cessna“. Du dvimotorius sraigtasparnius “EC 135" ir vieną dvimotorį “EC 145", pagamintus Vokietijos ir Prancūzijos bendrovėje „Eurocopter“, VSAT įsigijo už 64 milijonus litų. Tai buvo Europos Sąjungos lėšos, skirtos Šengeno priemonės programai įgyvendinti stiprinant Lietuvos sienų su Baltarusija ir Rusija apsaugą.

Pasieniečių Aviacijos rinktinėje taip pat yra dar du “Eurocopter" sraigtasparniai “Colibri EC 120 B".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų