REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik pusei gyventojų patogiausiu šaltiniu teisinei informacijai gauti yra internetas, rodo Lietuvos gyventojų teisinių žinių įvertinimo tyrimas. Jį Teisingumo ministerijos užsakymu atliko UAB "Rait".

REKLAMA
REKLAMA

Internetą, kaip patogiausią teisinės informacijos šaltinį, įvardijo 46 proc. apklaustųjų. Patogiomis teisinės informacijos gavimo formomis taip pat įvardintos: mokama teisininko pagalba - 42 proc., giminės ir draugai - 33 proc., TV - 29 proc., valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba - 28 proc.

REKLAMA

Vos 17 proc. žmonių būtų patogu teisinės informacijos ieškoti specializuotuose leidiniuose. Dar mažiau respondentų įvadino radiją - 14 proc., bibliotekas - 12 proc., specialiai rengiamus seminarus - 8 proc.

Tyrimas rodo, kad asmenys savo teisines žinias vertina geriau nei anksčiau. Savo žinias pakankamomis įvardino 25 proc. Tuo tarpu 2006-2008 m. tokių buvo 10 proc.

Vis dėlto net penktadalis apklaustųjų teigė, kad teisinių žinių jie neturi, tačiau gilinti jas norėtų kas antras. Kaip pagrindinę kliūtį tai daryti daugiau kaip pusė respondentų - 55 proc.- įvardino informacijos trūkumą. Daugiausia teisinės informacijos pasigendama sprendžiant su darbu ir nuosavybe susijusias problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausti, kur pirmiausia kreiptųsi, jei dabar reikėtų teisinės pagalbos ar konsultacijų teisiniais klausimais, 37 proc. apklaustųjų atsakė, jog pasinaudotų mokamomis teisininkų paslaugomis, 20 proc. įvardino draugus ir pažįstamus, 14 proc. naršytų internete, ir beveik niekas šių žinių neieškotų specializuotuose leidiniuose.

Anot Teisingumo ministerijos, siekiant palengvinti jau galiojančių teisės aktų prieinamumą, parengtame Teisėkūros pagrindų įstatymo projekte numatoma, kad visus oficialius teisės aktus, jų aktualias redakcijas bei baigiamuosius teismo sprendimus asmuo galės greitai, patogiai ir nemokamai rasti elektroniniame Teisės aktų registre. Projekte įtvirtinta, kad šis registras taps ir oficialiu teisės aktų paskelbimo būdu. Šiuo metu visi teisės aktai yra skelbiami popieriniuose "Valstybės žinių" leidiniuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų