REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planuojama įvesti ikimokyklinio ugdymo krepšelį, kurio metinė suma siektų apie 2 tūkst. 555 litus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, ikimokyklinio ugdymo krepšeliai paskatintų privačių ir valstybinių darželių konkurenciją, naujų steigimąsi, leistų legalizuotis mažiems darželiams. Be to, dėl krepšelių šiek tiek atpigtų mokestis darželiui. Krepšelis būtų skiriamas visoms savivaldybėms. Apkarpius motinystės išmokas, kaip teigė ministras, sąžininga valstybės mastu daryti žingsnius, didinančius ikimokyklinių paslaugų prieinamumą. Šiuo metu ikimokyklinio ugdymo įstaigose trūksta apie 20 tūkst. vietų.

REKLAMA

"Tikslai, kurie sietini su šia naujove, yra didesnis prieinamumas, nes daugiau nei 20 tūkst. tėvų prašymų nėra patenkinta. Šiuo krepšeliu būtų nustatyta aiški finansavimo tvarka, nes skirtingose savivaldybėse vieno vaiko į darželį finansavimas iš savivaldybių biudžetų skiriasi nuo 12 iki 16 tūkst. litų. Taip pat krepšeliai būtų akstinas rastis naujiems darželiams, nes šio krepšelio lėšos už 4 valandas ugdymo kasdien galėtų eiti ir į nevalstybinius darželius. Tai reikštų, kad tokiose vietovėse, kur miestuose valstybė neturi lėšų statyti darželiams, galėtų tėvų, pedagogų iniciatyva atsirasti nedideli darželiai", - pirmadienį žurnalistams sakė G. Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Krepšelio pinigai būtų skirti darželio auklėtojų atlyginimams, o dalis ugdymo ir pastatų išlaikymo finansavimo išliktų savivaldybių rūpestis. Krepšelį gautų visos valstybinės, savivaldybių ir nevalstybinės ugdymo įstaigos, skiriamo krepšelio vienam vaikui dydis nepriklausytų nuo grupės dydžio ir vietovės. Norint pradėti taikyti tokį modelį, iš savivaldybių savarankiškų asignavimų turėtų būti "išimta" 230 mln. litų ir skiriama savivaldybėms kaip tikslinė dotacija kartu su moksleivio krepšelio lėšomis. Be to, ikimokyklinio ugdymo prieinamumui didinti numatoma naudoti ir Europos Sąjungos struktūrines lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Kalbant apie šios ikimokyklinio ugdymo paslaugos plėtrą, manome, kad šis modelis leistų tą poreikį tenkinti jau artimiausiais metais dideliu mastu, per artimiausius 4-5 metus šitos paslaugos prieinamumas nuo 56 proc., kuris dabar yra, turėtų išaugti dar 20-30 proc.", - kalbėjo ministras.

Tam, G. Steponavičiaus teigimu, papildomos lėšos neviršytų 10 mln. litų. Jeigu bus apsispręsta dėl papildomų reikiamų lėšų skyrimo, krepšeliai galėtų būti įvesti nuo 2011 metų sausio 1 dienos. Pernai tėvai už darželius sumokėjo apie 100 mln. litų.

REKLAMA

Tokiam siūlymai pirmadienį pritarta Vyriausybės pasitarime.

Šiuo metu moksleivio krepšelis yra per 3 tūkst. litų. Ikimokykliniame ugdyme dalyvauja 56 proc. vaikų, iš jų apie 75 proc. mieste ir 20 proc. kaime. Šiuo požiūriu Lietuva gerokai atsilieka nuo Europos Sąjungos šalių vidurkio, kuris siekia 80 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų