REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį penktadienį, vasario 23 d., sostinės Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniaus savivaldybės choras Jauna muzika pratęs savo koncertų seriją, skirtą pasaulio choro muzikos pristatymui.

REKLAMA
REKLAMA

Šv. Kotrynos bažnyčios skliautuose – išskirtinė senosios ir naujosios britų choro muzikos programa, suteiksianti ypatingą galimybę sugretinti šimtmečius skaičiuojančios chorinės muzikos tradicijos kūrėjus, pajusti jų tarpusavio ryšius.

REKLAMA

Choro dirigento Vaclovo Augustino sukurtos programos idėja – supinti į vieną vainką seniausių tokių kaip H. Purcellio, Orlando Gibbonso  ar Williamo Byrdo bei naujosios kartos kompozitorių J. Tavenerio, Gabrielio Jacksono, Howardo Skemptono, Bobo Chilcotto kūrybą.

Britų muzikos kūrėjai visais laikais buvo ypatingai pasišventę sakralinei chorinei kūrybai. Kaip taisyklė jie patys nuo vaikystės giedojo berniukų choruose, jie yra ypatingi chorinio dainavimo žinovai,  puikiai išmano šios srities specifiką.
Dauguma choro giedamų nūdienos kompozitorių kūrinių Lietuvoje skambės pirmą kartą.
Senuosius keis naujieji ir atvirkščiai – naujuosius keis senieji.

REKLAMA
REKLAMA

Nūdienos kūrėjų plejados priešakyje - J. Taveneris – kultinis nūdienos kompozitorius, garsėjantis savo kūryba visame pasaulyje. Pradedant jo oratorija The Whale (Banginis, 1968), įkvėpusia legendinę grupę The Beatles, monumentalia muzikine drobe The Apocalypse, per princesės Dianos laidotuves atlikta Song for Athene (Daina Atėnei), baigiant vienu paskutiniu kūriniu Hymn of Dawn (Aušros himnas, 2001) induizmo, sufizmo, krikščionybės ir judaizmo tekstais, – J. Tavenerio muzika nuolat traukia ne tik muzikos žinovų, bet ir plačiosios publikos dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne mažiau įdomus autorius – Bobas Chilcottas, ilgametis legendinės choro muzikos grupės The King Singers dainininkas, daugelio šios grupės repertuaro kūrinių aranžuotojas. Šiuo metu pasaulyje sparčiai populiarėjantis Gabrielis Jacksonas, 2003 m. buvo apdovanotas nacionaline premija už liturginį opusą O Doctor Optime, taip apibūdina savo kūrybą: „Bandau rašyti grynų ir aiškių linijų, faktūros ir sandaros muziką. Dauguma mano kūrinių atspindi susidomėjimą viduramžių muzikos technika. Esu religingas temperamentu, ne tikėjimu.“

REKLAMA

Vilniaus savivaldybės choro Jauna muzika kūrybinė veikla tampriai susijusi su britų muzika ir Didžiąja Britanija. Choras yra koncertavęs vienoje labiausiai prestižinių Londono salių Queen Elizabeth Hall, bendradarbiauja su britų muzikos leidybos firma Toccata Press / Toccata Classics, chorui yra dirigaęs ir vienas garsiausių programos autorių - dirigentas Bobas Chilcottas..

Vasario 23 d. koncertą diriguos choro Jauna muzika vadovas Vaclovas Augustinas. Chorui talkins violončelininkė Rūta Bagurskienė ir vargonininkas Dainius Jozėnas. Koncerto pradžia 19 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų