REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis birželio 6-8 dienomis Stambule dalyvauja trečiajame Konferencijos dėl bendravimo ir pasitikėjimo stiprinimo priemonių Azijoje šalių dalyvių vadovų susitikime. A.Ažubalis jame lankysis Kazachstano ir Turkijos užsienio reikalų ministrų kvietimu kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) trejeto narys. ESBO trejetui priklauso Lietuva, Graikija ir Kazachstanas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras dalyvaus specialiajame Konferencijos dėl bendravimo ir pasitikėjimo stiprinimo priemonių Azijoje, ESBO Azijos partnerių ir ESBO trejeto užsienio reikalų ministrų susitikime „Saugumo ir ekonominis bendradarbiavimas Eurazijoje XXI a.“, kuriame sakys kalbą apie regioninio bendradarbiavimo reikšmę ESBO regione ir Azijoje.

REKLAMA

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat susitiks su šiais metais ESBO pirmininkaujančio Kazachstano užsienio reikalų ministru Kanatu Saudabajevu, ESBO generaliniu sekretoriumi Marcu Perrinu de Brichambaut. Planuojami A.Ažubalio dvišaliai susitikimai ir su Kataro, Mongolijos, Tadžikistano bei Turkijos kolegomis.

1992 metais įsteigtos Konferencijos dėl bendravimo ir pasitikėjimo stiprinimo priemonių Azijoje tikslas – taikiomis daugiašalio bendradarbiavimo priemonėmis stiprinti saugumą ir stabilumą Azijoje. Konferencijai priklauso Afganistanas, Azerbaidžanas, Egiptas, Indija, Iranas, Izraelis, Jordanija, Kazachstanas, Kinija, Kirgizija, Mongolija, Pakistanas, Palestina, Pietų Korėja, Rusija, Tadžikija, Tailandas, Turkija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Uzbekistanas.

Lietuva ESBO pirmininkaus 2011 metais. Nuo 2010 metų sausio 1 dienos Lietuva kartu su Graikija ir Kazachstanu yra ESBO trejeto narės. Pirmininkavimo metu Lietuva sieks toliau stiprinti visa apimančio saugumo sampratą Europos saugumo architektūroje. Lietuvos pirmininkavimas ESBO padės sustiprinti šalies tarptautinį ir regioninį vaidmenį, pasirengti pirmininkavimui Europos Sąjungoje 2013 metais ir galimai narystei Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje 2014-2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų