REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime pusę metu svarstoma, ar leisti gyventojams rinktis asmens dokumentą. Dabar be pagrindinio dokumento, kortelės, pasas neišduodamas.

REKLAMA
REKLAMA

Leidus rinktis, planuojama, kad kortelės pigtų, bet pasas brangtų, nes aiškėja, kad valstybę saisto įsipareigojimai verslui.

REKLAMA

Nuo 2003 metų išduodama asmens tapatybės kortelė netapo itin populiariu asmens dokumentu, mat ši yra pripažįstama ne visose užsienio šalyse, o norėdami judėti laisvai, gyventojai verčiami įsigyti ir pasą.

Įdiegus papildomų apsaugos priemonių, kortelė nuo pernai tapo saugesnė, galinti teikti papildomas paslaugas, tačiau dėl to ji netapo patrauklesnė.

Gyventojams patogūs abu dokumentai, tačiau jie nesutinka priverstinai mokėti už abu. Vyriausybė ėmėsi taisyti teisės aktus, kad gyventojams butų suteikta galimybė rinktis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat aiškėja, kad siekis tapatybės kortelę padaryti populiaresnę nepavyko, bet liko trejų metų įsipareigojimai ir skolos gamintojams.

Metų pradžioje jos siekė 21, dabar tik 4 mln. litų.

„Jei paso išdavimas galėtų brangti, tai kortelės išdavimas galėtų atpigti. Tai galbūtų sureguliuotų dokumentų poreikį“, – sakė Asmens dokumentų išrašymo centro direktorius Ramūnas Žičkis.

Leidus rinktis dokumentą, siūloma paso išdavimą branginti nuo 100 iki 120 litų, o kortelės gamyba pigtų nuo 80 iki 60 litų. Tačiau Seime delsiama priimti sprendimus, mat pusę metų aiškinamasi kuris dokumentas svarbesnis.

Anksčiau planuota, kad gyventojai jau nuo vasario būtų galėję rinktis dokumentą, dabar svarstoma tokią galimybę suteikti ne anksčiau nei 2012 m.

Tomas Kavaliauskas

LTV naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų