REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ragina Lietuvos Vyriausybę pradėti konsultacijas su Vokietijos Vyriausybe dėl kompensacijų galimybės Lietuvos piliečiams, kurie buvo prievarta iškeldinti iš okupuotos Lenkijos teritorijos pagal 1941 m. sausio 10 d. SSRS ir Vokietijos reicho slaptąjį protokolą dėl gyventojų mainų.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė taip pat raginama kelti kitos atsakingos už šį neteisėtą iškeldinimą valstybės tęsėjos - Rusijos Federacijos - atsakomybės klausimą vykdant Lietuvos įstatymą "Dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo".

REKLAMA

Tai numatyta ketvirtadienį Seimo vieningai priimtoje rezoliucijoje "Dėl asmenų, perkeltų į okupuotą Lietuvos Respublikos teritoriją iš okupuotos Lenkijos Respublikos teritorijos pagal SSRS ir Vokietijos Reicho 1941 m. sausio 10 d. slaptąjį protokolą dėl gyventojų mainų". Už šį dokumentą balsavo 58 Seimo nariai.

Pagal šį slaptąjį protokolą, iš Vokietijos reicho okupuotos Lenkijos teritorijos (Suvalkų krašto) lietuvių kilmės gyventojai buvo priverstinai iškeldinti į SSRS okupuotos Lietuvos teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA

"Tarptautinė teisė draudžia okupuojančiai valstybei prievarta perkelti ar deportuoti okupuotos teritorijos gyventojus ir toks prievartinis okupuotos teritorijos gyventojų perkėlimas ar deportacija yra sunkus tarptautinės teisės pažeidimas, už kurį atsako visų pirma atitinkamą teritoriją kontroliuojanti okupuojanti valstybė, tačiau taip pat atsako ir šį pažeidimą padėjusi atlikti kita valstybė", - sakoma rezoliucijoje.

Joje pažymima, kad iki šiol kompensacijų Lietuvos piliečiams, kurie buvo prievarta iškeldinti iš okupuotos Lenkijos teritorijos pagal 1941 m. sausio 10 d. SSRS ir Vokietijos reicho slaptąjį protokolą dėl gyventojų mainų, klausimo kėlimas nevyriausybiniu lygiu nedavė rezultatų.

Seimas savo priimtoje rezoliucijoje pripažino dabartinės Vokietijos geranorišką poziciją dėl Vokietijos reicho okupaciją patyrusios Lietuvos valstybės gyventojų ar jų artimųjų teisėtų lūkesčių įgyvendinimo. Lietuvos parlamentas taip pat akcentuoja konstruktyvių bei abipusiai pagarbių Lietuvos ir Vokietijos dvišalių santykių svarbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų