REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje žmogžudžiai vis dar sušaudomi

Šių metų kovo mėnesį Baltarusijoje buvo įvykdytos dvi mirties bausmės žudikams, o Gardino srities teismas jau paskelbė dar vieną tokį nuosprendį – sušaudyti du jau teistus šios srities gyventojus.

REKLAMA
REKLAMA

Nužudė tris žmones

Dviem Gardino gyventojams buvo pateikti įtarimai dviejų moterų ir vyro itin žiauriu nužudymu, įvykdytu per grupės asmenų banditišką išpuolį, plėšimu, padarant sunkius kūno sužalojimus, tyčiniu padegimu, mažamečio vaiko pagrobimu, banditišku taksi vairuotojo užpuolimu, pasikėsinimu pavogti automobilį ir dokumentų grobimu.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo nustatyta, kad abu jau teisti asmenys vėlų 2009 metų spalio 13-osios vakarą Gardine atėjo į butą, kuriame buvo jo šeimininkė su 11 metų sūneliu, jos draugė ir 65 metų amžiaus šešuras. Nekviesti svečiai įsivėlė į konfliktą ir nužudė visus bute buvusius suaugusius žmones. Užpuolikai grasino nužudyti ir mirtinai persigandusį mažametį, jeigu jis kam nors papasakotų tai, ką matė. Po to nusikaltėliai susirinko jiems patikusius daiktus, padegė butą, o berniuką išsivedė.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgindami pasislėpti, banditai apiplėšė taksi vairuotoją, bandė pavogti jo automobilį ir dokumentus.

Po kurio laiko milicijos darbuotojai įtariamuosius sulaikė su įkalčiais, o neilgai trukus teismas jiems skyrė mirties bausmės nuosprendį.

Pasmerkė Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja

Manoma, kad po kurio laiko veikiausiai abiems žudikams bus įvykdytas mirties nuosprendis, o Baltarusijos vėl laukia santykių su Europos Tarybos Parlamentine Asamblėja pablogėjimas.

Neseniai ši organizacija pasmerkė nusikaltėliams Andrejui Žukui ir Vasilijui Juzepčiukui įvykdytas mirties bausmes. Abu nuteistieji buvo sušaudyti šių metų kovo mėnesį, laikantis ypatingo slaptumo sąlygų, nors Jungtinių Tautų Organizacijos Žmogaus teisių komisija reikalavo sustabdyti nuosprendžio vykdymą, kol ji išstudijuos šias bylas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgdama į tai Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja nusprendė įšaldyti savo kontaktus su Baltarusijos parlamentu ir vyriausybe.

Prisipažinimai išgauti smurtu?

Už ką buvo nubausti sušaudytieji? V. Juzepčiuką 2009 birželio mėnesį myriop nuteisė už 6 pagyvenusių moterų nužudymą. Nuosprendis jam paskelbtas po kruopštaus bylos tyrimo ir teisminio nagrinėjimo, nors jo advokatas tikino, kad šie procesai nuo pat pradžių nebuvo teisingi. Esą norėdami išgauti prisipažinimus, tardytojai V. Juzepčiuką mušę.

2009 metų birželio 22 dieną A. Žukas aukščiausia bausme buvo nuteistas už tų pačių metų vasario mėnesį įvykdytą dvigubą žmogžudystę. Ginkluotas jis užpuolė ir nužudė vyrą bei moterį.

REKLAMA

„Prisiminkite kepėją!“

Mirties bausmė, kaip pati aukščiausia bausmė, Baltarusijoje turi ir savo priešininkų, ir šalininkų. Tarp jų verda įnirtingos diskusijos. Argumentaciją „už“ ir „prieš“ mirties bausmę galima surasti net senuosiuose religiniuose tekstuose, kur sakoma „akis už akį“ arba „nežudyk“. Vietos politikai ir visuomenės veikėjai šiuo klausimu pasisako labai skirtingai.

Kai kurie advokatai teigia, kad kol kas niekam nepasisekė sukurti neklystančios teisėsaugos, todėl nepanaikinus mirties bausmės neišvengiamai bus nužudomi ir nekaltieji. Čia remiamasi itin senoviniais pavyzdžiais.

REKLAMA

Štai Renesanso laikotarpio Venecijos respublikoje myriop buvo nuteistas vienas kepėjas, kurį sulaikė su peiliu rankoje prie nužudyto žmogaus kūno. Kepėjo nekaltumas buvo įrodytas jau įvykdžius nuosprendį... Nuo to laiko, kol egzistavo Venecijos respublika, prieš kiekvieną teismo posėdį specialus šauklys garsiai primindavo teisėjams: „Prisiminkite kepėją!“

Todėl mirties bausmės priešininkai mano, kad net vaikų žudiką maniaką verčiau ne žudyti, o pasodinti iki gyvos galvos į tokio griežto režimo kalėjimą, kad jis pats svajotų apie mirtį kaip apie išsigelbėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padaugės savižudžių?

Bausmės iki gyvos galvos šalininkai įsitikinę, kad teismų klaidos Baltarusijoje itin dažnos, o išteisinamųjų nuosprendžių – pernelyg mažai. Tad iki gyvos galvos kalintis nuteistasis, paaiškėjus, jog nusikalto ne jis, bet kažkas kitas, visuomet galėtų būti reabilituojamas ir išleidžiamas į laisvę, o sušaudytojo – jau nebeprikelsi.

Teigiama, jog panaikinus mirties bausmę nebeliks ir tam tikrų asmenų – esą kai kurie sąmoningai daro nusikaltimus, už kuriuos numatyta aukščiausioji bausmė. Tai esantys potencialūs savižudžiai, kuriems pritrūksta valios ir jie neišdrįsta nusižudyti, tad esą stengiasi, kad tai už juos padarytų teisingumo organai. Manoma, kad uždraudus mirties bausmę, sunkių nusikaltimų mažėtų, nors gal kiek ir padaugėtų savižudžių.

REKLAMA

Prognozuojamas naujas žudynių protrūkis

Savo ruožtu mirties bausmės šalininkai savo nuomonę paremia ne tik argumentais apie mokesčių mokėtojų pinigų taupymą. Esą akivaizdu, jog daugelyje valstybių iki atšaukiant mirties bausmę ar paskelbiant jai moratoriumą buvo žudoma rečiau. Valstybė privalo ginti savo piliečių interesus, o paskelbus moratoriumą mirties bausmei, esą ginama tik nusikaltėlių teisė gyventi. Aukų artimiesiems nusikaltėlio sušaudymas dažniausiai nors šiek tiek atkuria teisingumą.

Baltarusijos kriminalistai mano, kad visiškai atšaukus mirties bausmę vargu ar pavyks išvengti naujo žmogžudysčių protrūkio. Jie remiasi savo kaimynės Rusijos patirtimi – ten paskelbus moratoriumą mirties bausmei, niekas nieko nebebijo. Nužudęs net 100 žmonių, žudikas gyvens, kol pats numirs.

REKLAMA

Tik faktai:

2009 metais 18 pasaulio šalių įvykdyta 714 mirties bausmių, o myriop nuteista daugiau kaip 2000 asmenų.

Daugiausia mirties bausmių įvykdoma Kinijoje. Oficiali statistika apie tai neskelbiama. Organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, 2008 metais Kinijoje buvo įvykdyta per 1700 mirties nuosprendžių.

Be Kinijos, dažniausiai mirtimi baudžiama Irane, Pakistane, Saudo Arabijoje ir JAV. 2009 metais JAV įvykdyti 106 mirties bausmių nuosprendžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų