REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grumdamasi su liga J. Ivanauskaitė tarsi rašė testamentą gyviesiems, rašo "Lietuvos rytas".

„Jurgos išėjimas buvo lengvas – toks, kokio savo maldose linkėjo ją mylintys žmonės. Jurga ramiai iškeliavo į geresnį pasaulį, o mes liekame čia, jos šviesoje“, – kalbėjo „Lietuvos rytui“ rašytojos ir dailininkės Jurgos Ivanauskaitės motina Ingrida Korsakaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kelerius metus viena pikčiausių vėžio formų – sarkoma sirgusios 45 metų J.Ivanauskaitės gyvybė užgeso šeštadienio rytą jos namuose sostinėje, Tauro kalno papėdėje.

REKLAMA

Šalia buvo jos motina ir jaunesnioji sesuo Radvilė Racėnaitė.

Viena garsiausių Lietuvos rašytojų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė narsiai grūmėsi su liga.

J.Ivanauskaitė iki paskutinių gyvenimo akimirkų skleidė džiaugsmą ir rodė neįtikėtiną dvasios stiprybę.

Šiandien knygynuose turėtų pasirodyti J.Ivanauskaitės poezijos knyga „Odė džiaugsmui“. Jau prikaustyta prie patalo menininkė pati atrinko pastarųjų dvejų metų savo eilėraščius.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienio rytą netilo J.Ivanauskaitės namų telefonas.

Artimieji ir bičiuliai jos motinai I.Korsakaitei skubėjo pranešti apie tuo metu transliuojamą laidą, skirtą naujai J.Ivanauskaitės poezijos knygai „Odė džiaugsmui“, ragino įsijungti radijo imtuvą.

„Negirdėjome šios laidos. Mums jau nebe tai rūpėjo. Artėjančios mirties požymius pastebėjome devintą valandą. Praėjus pusantros valandos Jurga mirė“, – sakė „Lietuvos rytui“ I.Korsakaitė.

Reikšmingu sutapimu moteris laiko ir tai, kad šeštadienio vidurdienį Lietuvos televizijos „Kultūros“ laidoje buvo kalbama apie vaidybinį filmą „Nuodėmės užkalbėjimas“, sukurtą pagal tris J.Ivanauskaitės romanus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lemtingą akimirką kartu su moterimis buvo ir nuo sergančios menininkės nesitraukianti gydytoja Lina Lauraitienė. Ji buvo artima Jurgos bičiulė.

Paskutinėmis dienomis J.Ivanauskaitei buvo leidžiami stiprūs raminamieji vaistai. Ligonė nuolat buvo panirusi į miego būseną.

Akių ji nebepravėrė ir prieš pat mirtį. J.Ivanauskaitės gyvybė užgeso 10 val. 30 min.

„Jurga mirė apsupta žmogaus gerumo. Dabar juo esame apsuptos mes“, – sakė rašytojos motina I.Korsakaitė. Šeštadienį netekties prislėgta moteris sulaukė ne tik užuojautos žodžių, bet ir pasiūlymų pasirūpinti laidotuvėmis.

REKLAMA

Tą pačią dieną rašytojos artimiesiems užuojautą pareiškė ir prezidentas Valdas Adamkus. Jis pabrėžė, kad J.Ivanauskaitės mirtis – didelė netektis ne tik meno bendruomenei, bet ir visai Lietuvai.

Pastaruoju metu daug laiko šalia J.Ivanauskaitės buvo jos jaunystės draugė režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Šių metų pradžioje D.Ibelhauptaitė atidėjo visus darbus, kad galėtų būti šalia rašytojos paskutinėmis jos gyvenimo dienomis.

Dalia kaip įmanydama stengėsi, kad paskutinės bičiulės akimirkos būtų kuo įdomesnės, turiningesnės.

REKLAMA

Menininkės klausėsi klasikinės muzikos, skaitė poeziją, kalbėjosi apie bendrą praeitį.

„Laiko kiekybė ir laiko kokybė yra du visiškai skirtingi dalykai. Akimirka gali būti ilgesnė ir puikesnė už šimtmetį“, – taip apie savo paskutinę gyvenimo atkarpą yra sakiusi Jurga,  rašo „Lietuvos rytas“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų