REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per dešimt veiklos metų Tarptautinis labdaros fondas Heifer International Baltijos šalių kaimo bendruomenėms atseikėjo daugiau kaip 10 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Nedideliame Beižionių kaime (Elektrėnų sav.) Heifer Baltijos fondo organizuotoje šventėje – dovanojimo džiaugsmo, sugebėjimo sutelkti bendruomenę bendriems darbams pavyzdžiai.

REKLAMA

Fondas, jau dešimtmetį nepasiturinčioms šeimoms dovanojantis gyvąsias dovanas – naminius gyvulius ir paukščius, sulaukė išskirtinio Lietuvos Vyriausybės, ministerijų ir užsienio svečių dėmesio. Juk kažin ar rastume šalyje analogišką labdaros organizaciją, užsiimančia tokia išskirtine veiklos sritimi. „Vargingai gyvenantys kaimo gyventojai dovanų gauna ne žuvį, bet meškerę“, – teigė Heifer Baltijos fondo direktorius Arūnas Svitojus. Be to, gyvąją dovaną gavusi šeima ne tik įgyja maisto šaltinį, bet ir pati tampa rėmėja – pirmas atvestas jauniklis vėliau perduodamas kitai nepasiturinčiai šeimai. Taip, pasak A.Svitojaus, skatinamas bendruomeniškumas, sunkiau besiverčiančiųjų savarankiškumas.Per dešimt metų Baltijos šalyse fondo parama pasiekė beveik 40 kaimo bendruomenių, apie 2300 šeimų. Dovanota daugiau kaip 600 telyčių, 1000 avių, beveik 200 ožkų, 250 bičių spiečių ir avilių, apie 500 vištų ir žąsų, 800 triušių, 50 arklių, daugiau kaip 0,5 mln. įvairių augalų sodinukų, tarp jų – greitai augančių žilvičių biokurui.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinome, 2010-ieji – Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metai. Dar 2000 m. Europos Komisija tikino, kad sugebės skurdą pažaboti, tačiau praėjo dešimt metų, o jo lygis per minėtą laikotarpį nė kiek nesumažėjo. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Gražina Jalinskienė įsitikinusi, kad skurdas pats savaime neišnyks. Aišku, ir valstybė bus bejėgė, jei patys žmonės nesieks juo atsikratyti.

Pasak G.Jalinskienės, Europos Komisijos strategijoje iki 2020 metų tikslas išlieka toks pat – mažinti skurdą. Netgi apskaičiuota, kad skurstančiųjų gretos turėtų sutirpti maždaug 20 milijonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkiai besiverčiančiųjų, paprastai daugiavaikių šeimų, atrama Lietuvoje tampa labdaros organizacijos, nes valstybė juos remia tik kukliomis pašalpomis. Europos Sąjunga skurstantiesiems paramos taip pat nenumato.

Gavęs padėką už aplinkos puoselėjimą ir už dalyvavimą Heifer bendruomenės veikloje beižioniškis Juozas Tomkevičius su ašaromis akyse teigė, kad jo 6 narių šeimos mėnesio pajamas sudaro valstybės skiriamos pašalpos, t. y. 500 Lt. Nedideliame kaime darbo nėra, šiek tiek pavyksta užsidirbti tik pas ūkininkus. Didelė paspirtis jų šeimai buvo Heifer labdaros fondo dovanota telyčia. Pasak J.Tomkevičiaus, savo jėgomis gyvulio tikrai nebūtų įpirkę.

REKLAMA

Veiklos dešimtmetį Heifer Baltijos labdaros fondas Beižionyse šventė neatsitiktinai. Čia itin aktyvi bendruomenė, kurios vedliui Beižionių vaikų globos namų direktoriui Vilmantui Palčiauskui puikiai pavyksta bendrai veiklai suburti globos namuose gyvenančius ir kaimo vaikus bei sodiečius. Pasak direktoriaus, vykdydama įvairius projektus ši bendruomenė pasiekė akivaizdžių rezultatų. Fondas bendruomenės nariams ir vaikų globos namams jau anksčiau dovanojo gyvulius ir paukščius, sodino medžius Vilties parke.

Meilė Taraškevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų