REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai nežino ES tendencijų, bet naryste patenkinti

71 proc. šalies gyventojų yra patenkinti, kad Lietuva įstojo į Europos Sąjungą (ES), tačiau net 42 proc. apklaustųjų nežino, kiek parlamentarų Lietuvai atstovauja Europos Parlamente.

REKLAMA
REKLAMA

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės "Spinter tyrimai" apklausa atlikta praėjus metams nuo antrųjų rinkimų į Europos Parlamentą, kuriame dalyvavo ir Lietuvos piliečiai.

REKLAMA

Pagrindiniais narystės ES privalumais Lietuvos gyventojai dažniausiai įvardija praktinius bei finansinius aspektus - atviras sienas, galimybę laisvai keliauti, finansinę ES paramą. 13 proc. apklaustųjų džiaugiasi atsivėrusiomis galimybėmis išvykti dirbti į kitas Europos Sąjungos valstybes.

Įstojimo trūkumų tyrimo dalyviai įžvelgia gerokai mažiau. Nepasitenkinimą dažniau kelia uždaryta Ignalinos atominė elektrinė.

ES valdymu ir vadovybe Lietuvos gyventojai ne itin domisi. 35 proc. apklaustųjų teisingai įvardijo, kad Lietuvai Europos Parlamente atstovauja 12 europarlamentarų, tačiau net 42 proc. neturėjo nuomonės šiuo klausimu. Tik 16 proc. šalies gyventojų žino, kad Europos Parlamentas posėdžiauja dviejuose miestuose - Briuselyje ir Strasbūre, tuo tarpu net 73 proc. įsitikinę, kad Europos Parlamentas įsikūręs tik Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA

Dar mažiau šalies gyventojų žino, kas yra ES prezidentas. Nors 12 proc. tyrimo dalyvių teigė žinantys, kas yra ES prezidentas, tačiau tik trečdalis jų teisingai įvardijo pavardę.

Vertindami Lietuvos europarlamentarų kompetencijas, labiausiai kompetentingu politiniais klausimais respondentai dažniausiai įvardijo Vytautą Landsbergį - 30 proc., socialiniais klausimais - Viliją Blinkevičiūtę - 49 proc., ekonomikos klausimais, anot respondentų, labiausiai kompetentingi Viktoras Uspaskichas bei Zigmantas Balčytis - atitinkamai 17 ir 11 proc.

Daugiau žinių apie ES lyderius ir Europarlamentą turi 25-36 metų amžiaus, aukštesnio išsilavinimo, gaunantys didžiausias pajamas žmonės, didmiesčių gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų