REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant to, kad niekas nėra matęs plaukiojančių žirafų, matematikai sukūrė formulę, įrodančią, kad žirafos gali plaukti.

REKLAMA
REKLAMA

Nors daugelis didelių gyvūnų yra nepaprastai geri plaukikai, tačiau žirafoms dažnai priskiriama nemokančiųjų plaukti etiketė, rašo britų „The Daily Telegraph“.

REKLAMA

Dr. Donaldas Hendersonas iš karališkojo Tyrlio patentologijos muziejaus Kanadoje bei dr. Darrenas Naishas iš Didžiosios Britanijos Portsmuto universiteto nusprendė tai paneigti pasitelkdami į pagalbą skaitmeninę žirafą.

Moksliniame žurnale „Journal of Theoretical Biology“ publikuotame straipsnyje aprašoma, kas nutinka „skaitmeninę žirafą nuleidus į skaitmeninį vandenį“.

Kuriant šį skaitmeninį modelį, mokslininkai apskaičiavo žirafų masę, svorį, dydį, formą, plaučių talpą bei jų gravitacijos centrą.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad suaugusi žirafa vandens paviršiuje išsilaikyti esant 2,8 metrų gyliui.

„Dauguma ankstesnių tyrimų rezultatų rodė, kad žirafos negali plaukioti. Buvo teigta, kad jos vandens vengia it maro, net ir esant ypatingoms aplinkybėms. Mes norėjome patikrinti šias teorijas“, – cituojamas dr. D. Naishas.

„Įrodymų, kad žirafos yra prastos bridėjos ir negali perbristi upės – nėra. Taip pat nėra akivaizdžių priežasčių, kad jos yra linkusios labiau nei kiti gyvūnai skęsti“, – priduria tyrimo bendraautorius dr. D. Hendersonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus mokslininkai teigia, kad žirafos dėl ilgų ir sunkių kojų, trumpo kūno bei ilgo kaklo tik pradėjus plūduriuoti vandenyje praranda stabilumą. Pasak mokslininkų, kad žirafai būtų patogu plaukti, ji turi savo ilgą kaklą ištiesti į priekį, tad plaukiant jis beveik visas būtų apsemptas vandeniu.

Žirafoms dėl to, kaip jos juda sausuma, vandenyje iškyla ir kitų problemų. Paprastai jos vaikšto judindamos kaklą į priekį taip sužinodamos, kas yra po jų kojomis, tačiau vandenyje tokie judesiai joms neįmanomi.

Mokslininkai taip priduria, kad žirafoms dėl jų raumenų struktūros vandenyje turėtų būti sunku greitai irkluoti kojomis ir taip sėkmingai judėti į priekį.

REKLAMA

Tai reiškia, rašo „The Daily Telegraph“, kad žirafos yra labai prastos plaukikės.

„Mūsų modeliai įrodo, kad žirafoms plaukioti įmanoma, tačiau tai joms sekasi daug sunkiau nei, pavyzdžiui, arkliams. Tad sąžininga sakyti, kad žirafos nelenda į vandenį, žinodamos, kad ten yra daug labiau pažeidžiamos nei sausumoje“, – konstatuoja dr. D. Hendersonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų