REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirė garsus rusų poetas Andrejus Voznesenskis, praneša "Interfax" remdamasis nenurodytu šaltiniu.

REKLAMA
REKLAMA

Poetas mirė eidamas 78-uosius metus po ilgos sunkios ligos.

A. Voznesenskis buvo vienas ryškiausių rusų poetų. Jis sukūrė tokius garsius eilėraščių rinkinius kaip "Garso šešėlis", "Žvilgsnis", "Mozaika", "Išleisk paukštę", "Vitražo darbų meistras". Jo kūriniams būdingas dinamiškumas, pilietinis patosas, lyriškumas, juose atskleistas sudėtingas amžininko pasaulis.

REKLAMA

A. Voznesenskis gimė Maskvoje 1933 m. gegužės 12 d. mokslinio darbuotojo šeimoje. Sulaukęs 14-kos metų parašė laišką Borisui Pasternakui ir nusiuntė jam savo eilėraščių. B. Pasternakas pasikvietė jį į svečius. Tas įvykis ir nulėmė A. Voznesenskio likimą. Jų draugystė tęsėsi ir vėliau. B. Pasternako patirtis ir autoritetas turėjo būsimam poetui didelį poveikį. 1957 m. A Voznesenskis baigė Maskvos architektūros institutą.

REKLAMA
REKLAMA

Chruščiovo laikais A. Voznesenskis už drąsų, teisingą ir nekompromisinį savo žodį buvo patekęs į valdžios struktūrų nemalonę. Jam grėsė tremtis, kurį laiką iš žurnalų ir laikraščių buvo išbraukiami visi jo parašyti kūriniai.

Pastaraisiais metais A. Voznesenskis užsiėmė vizualine poezija, kai eilėraščių skaitymas susiejamas su muzika ir skaidrių demonstravimu. Jis rengė sėkmingus susitikimus su Rusijos ir daugelio užsienio šalių savo gerbėjais.

A. Voznesenskis buvo Rusijos PEN centro viceprezidentas, jo pastangomis Peredelkine įkurtas B. Pasternako muziejus, poetas išrinktas dešimties pasaulio šalių akademiku ir garbės nariu. 1978 m. už eilėraščių rinkinį "Vitražo darbų meistras" jam suteikta valstybinė premija, Prancūzijoje jis buvo įvardytas didžiausiu šių laikų poetu".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų