REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

J. Pinskus teigia, jog prezidentės veto užkirto kelią konservatorių proteguojamoms įmonėms iš Lietuvos gyventojų „nulupti“ 54 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo ir grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Šilumos ūkio įstatymo pakeitimus. Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys, darbietis Jonas Pinskus džiaugiasi, kad prezidentei užteko ryžto ir išminties pasipriešinti vienašališkai valdančiųjų konservatorių brukamoms pataisoms, kurios būtų leidusios šilumos monopolistams padidinti šilumos kainas ir dar labiau nuskurdinti Lietuvos gyventojus.

REKLAMA

Vetuotų pataisų iniciatoriai — valdantieji konservatoriai, aktyviai proteguodami vienos bendrovės interesus, sudarė sąlygas šilumos gamintojams monopolistams pelnytis vartotojų sąskaita, nepagristai didinant šilumos, pagamintos iš biokuro, kainą. Konservatorių paruoštos pataisos numato, kad šilumos tiekėjai gali supirkti šilumą, pagamintą iš biokuro, atsinaujinančiųjų energijos šaltinių, deginant atliekas ir iš geoterminės energijos, už nepriklausomo gamintojo siūlomą kainą, bet ne didesnę negu šilumos tiekėjo šilumos gamybos nuosavuose šaltiniuose vienanarė šilumos gamybos kaina, nustatyta pagal kasmet nekoreguojamą šilumos bazinę kainą. Faktiškai šios pataisos sudarė galimybę šilumos gamintojams, kurie yra tiesiogiai susiję ir su biokuro gamintojais, supirkinėti biokurą už dvigubai didesnę kainą, nei sudaro jo savikaina.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar 1 tūkst. kubinių metrų dujų kainuoja 1 300 Lt, tuo tarpu biokuras, iš kurio galima pagaminti tiek pat šilumos, kainuoja apie 550 Lt. Tačiau pagal konservatorių paruoštas ir aktyviai proteguojamas įstatymo pataisas žymiai pigesnį biokurą galima būtų supirkinėti už tiek pat, kiek kainuoja dujos, t.y. už 1 300 Lt, todėl biokuro katilinėje pigiau pagaminta energija būtų superkama už tokią pat kainą, kaip ir išgaunamą deginant dujas. Kyla natūralus klausimas: kieno interesus gina ir Vilnių, ir visą Lietuvą valdantys konservatoriai? Akivaizdu, kad ne šilumos vartotojų, o šilumos ir biokuro gamintojų“, — teigia darbietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad jeigu Šilumos ūkio įstatymo pakeitimai įsigaliotų, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nebetektų galimybių reguliuoti šilumos kainų. „Atsirastų reali galimybė, kad pagrindinis biokuro gamintojas, kuris valdo 46 proc. biokuro gamybos, ir pagrindinis biokuro pirkėjas, kurie yra tarpusavyje tiesiogiai susiję, galėtų patys vienašališkai nusistatyti kainas. Perkant biokurą nereikia skelbti jokių konkursų ir motyvuoti jo pirkimo kainą, o Valstybinė kainų ir energetikos komisija nebeturėtų galimybių įsikišti“, — sako J. Pinskus.

REKLAMA

Darbiečio skaičiavimais, konservatorių paruoštos pataisos leistų šilumos gamintojams iš Lietuvos gyventojų papildomai „nulupti“ apie 54 mln. Lt. per metus „Labai paprasta paskaičiuoti, kad šiai dienai didžiausias šilumos tiekėjas Lietuvoje, tokiomis sąlygomis, kokias jiems norėjo sudaryti konservatoriai, galėtų išlošti apie 54 mln. Lt per metus, naudojant pigesnes žaliavas. Ar tai neatrodo mažų mažiausiai neetiška Lietuvos gyventojų atžvilgiu? Šitie milijonai būtų uždirbti vartotojų sąskaita, o šilumos kainos būtų galėjusios išaugti dvigubai“, — teigia parlamentaras.

„Priėmus prezidentės siūlomas pataisas bus užkirstas kelias pelnytis iš šilumos vartotojų. Būtina užkirsti kelią biokurą gaminančių ir su jomis susijusių šilumos tiekimo įmonių galimiems piktnaudžiavimams ir slaptiems susitarimams. Tačiau į klausimą kodėl tariamą rūpestį žmonėmis ir visa šalimi nuolat deklaruojantys konservatoriai tikrovėje elgiasi priešingai ir aktyviai proteguoja stambių įmonių interesus, atsakymo vis dar nesulaukėme“, — sako J. Pinskus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų