REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisistatydamas D.Valys atkartojo šalies vadovės pageidavimus

Kandidatas į generalinius prokurorus Darius Valys mano, kad Garliavos įvykiai sudavė stiprų smūgį valstybės teisinei raidai. Tačiau jeigu jam būtų tekę spręsti ten susiklosčiusią situaciją, prokuroras sako, kad būtų nuvykęs į Garliavą pabendrauti su žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

"Manau, kad nuvykčiau į Garliavą, bendraučiau su ten susirinkusiais žmonėmis, jiems paaiškinčiau pasekmes, kurias gali sukelti tokie susibūrimai, priminčiau ir mergaitės interesus (...)", - ketvirtadienį atsakydamas į parlamentarų klausimus iš Seimo tribūnos sakė D. Valys.

REKLAMA

Kandidatas į generalinius prokurorus paaiškintų žmonėms, kad "gyvename teisinėje valstybėje, kurioje turi būti gerbiamas įstatymas ir teismo sprendimas, kad chaosas valstybėje negalimas, ir kad jie patys turėtų būti tuo suinteresuoti".

"Manau, kiekvieno jų paklausus, ar jie norėtų būti teisiami minios teismo, linčo teismo, tikriausiai kiekvienas atsakytų neigiamai", - sakė D. Valys.

Kandidato nuomone, jo pagrindinis uždavinys būtų visuomenės pasitikėjimo teisėsauga sugrąžinimas. "Tokį uždavinį įvykdyti gali tik visuomenei atvira, skaidri, efektyvi, moderni prokuratūra, gerbianti teisinės valstybės principus, nekaltumo prezumpciją, pamatines žmogaus teises ir laisves. Siektina, kad visuomenėje, ypač proceso dalyviams nekiltų abejonių dėl teisėsaugos institucijų objektyvumo. Žmogus, kiek leidžia įstatymas, turi būti įleistas į teisinį procesą", - sakė D. Valys.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie galimas ateities reformas jis sakė, kad galvotų apie dviejų lygių prokuratūras, tai yra stiprias apygardų ar apskričių prokuratūras, atsakingas už ikiteisminio tyrimo atlikimą, organizavimą ir vadovavimą jam, viešo intereso gynimą. "Tuo tarpu Generalinę prokuratūrą reikėtų orientuoti į analitinį darbą, bendros praktikos formavimą, aktyvų metodinį vadovavimą teritorinėms prokuratūroms. Tokia struktūra leistų pagerinti ikiteisminio tyrimo kokybę, jį paspartinti", - sakė D. Valys.

Kaip vieną iš opiausių problemų jis nurodė ikiteisminio tyrimo kontrolę. Pasak kandidato, prokuratūroje būtina patikrinti ilgai besitęsiančius ikiteisminius tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Esu pasiryžęs permainoms, nebijau prisiimti atsakomybės, turiu stiprias savo nuostatas ir siekius, šioje srityje dirbau ir dirbsiu atsakingai, sąžiningai, negailėdamas nei jėgų, nei laiko",- žadėjo D. Valys.

Seimui pateikdamas Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomą D. Valio kandidatūrą į generalinius prokurorus, Prezidentės vyriausiasis patarėjas Jonas Markevičius sakė, kad šis kandidatas turi kompetencijos, ryžto ir valios įgyvendinti keliamus uždavinius.

Prezidentės pasirinkimą, anot jo, nulėmė ir D. Valio patirtis visose ikiteisminio tyrimo grandyse. "Tai, kad kandidatas yra praėjęs visas ikiteisminio tyrimo grandis ir asmeniškai žino visas ikiteisminio tyrimo problemas, Prezidentės įsitikinimu, leis jam identifikuoti ir kuo skubiau šalinti neefektyvaus ikiteisminio tyrimo trūkumus. (...) Tai, kad D. Valys turi rajono apylinkės prokuratūros vadovo patirtį leis be išankstinio nusistatymo, nešališkai įvertinti ir peržiūrėti Generalinės prokuratūros funkcijas bei atlikti veiklos auditą", - sakė J. Markevičius.

REKLAMA

Pasak jo, Prezidentė įvertino kandidato gerus organizacinius gebėjimus, kuriuos D. Valys atskleidė vadovaudamas Akmenės rajono apylinkės prokuratūrai.

J. Markevičius taip pat pažymėjo, kad D. Valys nėra siejamas su jokiomis politinėmis jėgomis.

Artimiausiu metu D. Valio kandidatūrą svarstys Seimo frakcijos.

Šiuo metu Generalinei prokuratūrai laikinai vadovauja Raimondas Petrauskas

Generalinė prokuratūra nuolatinio vadovo neteko, kai vasario pradžioje atsistatydino Algimantas Valantinas.

Generalinį prokurorą 7 metams skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu. Kolkas D.Valio kandidatūra daugumos politikų plačiau nevertinama.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų