REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį pavasarį kaip reta gausu kraujasiurbių. Sodiečiai guodžiasi, kad uodai spiečiais puola gyvūnus ir žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistų, tokią šių parazitų populiaciją lėmė ilgas ir vėsus pavasaris. Orams sušilus visi uodai išsirito vienu metu, o įprastomis sąlygomis šis procesas trukdavo apie porą savaičių.

REKLAMA

Reikia žmonių pagalbos

Šiaulių rajono ūkininkė Julija Valantiejienė sako, kad galvijai nuo kraujasiurbių apsisaugo patys. Jie stengiasi būti vėjuotesnėse vietose, vengia krūmynų ir drėgnesnių vietų, kuriose yra uodų peryklos. Tačiau šį pavasarį be žmogaus pagalbos gyvuliams per sunku gintis, todėl nakčiai gyvulius tenka parginti į tvartą, nors ir čia uodų netrūksta.Ūkininkė prognozuoja, kad ši uodų vada gyvulius dar kamuos apie mėnesį, o toliau viskas priklausys nuo to, kokia bus vasara. Jei vasara bus lietinga, šių įkyruolių terorą kęsime iki šalnų. Beje, specialistai sako, kad gelia tik uodės ir tik apvaisintos. Kai patelės apvaisinamos, jos pradeda ieškoti kraujo. Ir tai trunka daugiau nei mėnesį. Paskui patelės padeda kiaušinėlius ir žūva. Bet netrukus ritasi kita uodų vada. O patinėliai išgyvena tik apie savaitę, apvaisina pateles ir žūva niekam nė neįgėlę.

REKLAMA
REKLAMA

Preparatų netrūksta

Kelmės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Arūnas Teišerskis sako, jog uodų zirzimas ir gėlimas yra tik viena bėdos pusė. Kur kas pavojingesnės šių kraujasiurbių pernešamos ligos. A.Teišerskis ragino žmones gyvulių nepalikti uodų valiai, juolab kad šiandien yra įvairių jų atbaidymo priemonių ir gana efektyvių.

Henriko Kerėžiaus veterinarinės vaistinės darbuotojai tikina, kad kovos su uodais priemonėmis pasirūpinę. „Turime įvairiausių preparatų įvairių dydžių gyvulių bandoms, taip pat ir skirtingų kainų,– dėstė H.Kerėžius.– Vienas efektyvesnių ir populiaresnių repelentų „Ezepur“. Jis naudojamas maždaug 40-ies karvių bandai. Gana populiarus preparatas „Permetrin“. Yra ir preparatų ampulėse. Dėl šiltėjančio klimato uodų kasmet daugėja, todėl mes jau esame išbandę įvairius preparatus ir žinome, kokie efektyviausi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H.Kerėžius pastebi, kad šiemet repelentų paklausa itin didelė, nes jau reikia jų atsargas papildyti. Ūkininkai prašo apsaugos nuo vabzdžių priemonių ir sau.

Liaudiškos priemonės

Kelmiškė žolininkė Jadvyga Jokubauskaitė sako, kad yra nemažai ir liaudiškų priemonių, padedančių apsiginti nuo kraujasiurbių. Yra augalų, kurių uodai negali pakęsti. Tai pipirmėtės, bitkrėslės, šeivamedis, graikinio riešuto lapai. „Jei laisvalaikiui skirtus baldus pasistatysite po graikiniu riešutu ir čiuplsite mėtinį saldainį, uodai jūsų neužkabins“,– patarė J.Jokubauskaitė.

Nuo seno žinomas ir beržo degutas. Senovėje žmonės mokėjo patys jo pasigaminti, bet dabar deguto yra ir vaistinėse. Deja, degutas juodai tepa. Tačiau svarbiau, kad uodai negeltų. Beržo degutas apsaugos ir jus, jei ant pečių ar galvos užsimesite degutu išteptą skraistę.

Nijolė Mitkevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų