REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokijo universiteto (Japonija) mokslininkai nusprendė praktiškai patikrinti pasaulinio atšilimo hipotezę. Tam jie pasitelkė japoniškas vyšnias – sakuras, teigiama universiteto pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijos meteorologai ne kartą buvo atkreipę visuomenės dėmesį į vis ankstyvesnę sakurų žydėjimo datą. Buvo manoma, kad tai susiję su klimato šiltėjimu. Kadangi sakuros žydi tik vieną parą, šią datą nesunku nustatyti įvairiose šalies vietose.

REKLAMA

Tačiau Japonijos mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad nevienodas sakurų žydėjimo įvairiuose šalies regionuose laikas gali būti susijęs ne tik su klimato atšilimu, bet ir geografiniais ypatumais. Pavyzdžiui, šalia didelių miestų – o būtent ten dažniausiai darbuojasi meteorologai - augančios sakuros gali žydėti anksčiau dėl vadinamojo vietinio atšilimo, tai yra, dėl miestų infrastruktūros į atmosferą išskiriamo didesnio šilumos kiekio.

REKLAMA
REKLAMA

Siekdami išsiaiškinti, ar sakurų žydėjimo pokyčius gali lemti pasaulinis atšilimas, Tokijo universiteto mokslininkai už 90 kilometrų nuo Tokijo esančiame botanikos sode, esančiame 1000 metrų aukštyje virš jūros lygio, įrengė automatines stebėjimo kameras, kuriomis buvo fiksuojama kalnų  sakuros (Prunus jamasakur) žydėjimo pradžia.

Šios kameros sakuras stebėjo nuo 1996 metų, todėl mokslininkai galėjo remtis 14 metų stebėjimų duomenimis. Tokijo universiteto mokslininkų teigimu, iki šiol ankstesnės nei įprasta sakurų žydėjimo pradžios nebuvo nustatyta, taigi, atmestina ir prielaida apie galimą pasaulinio atšilimo poveikį. Pranešama, kad sakurų žydėjimo monitoringas šiame botanikos sode vykdomas ir toliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų