REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apkaltos proceso laukiantis Aleksandras Sacharukas svarsto galimybę prokurorams apskųsti ir kitus parlamentarus, galimai balsavusius už savo kolegas, o tarp jų – ir valdančiosios koalicijos lyderį Andrių Kubilių, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę. Laikinasis Generalinės prokuratūros vadovas Raimundas Petrauskas sako, kad jeigu būtų pateikti faktai, o ne prielaidos, prokurorai spręstų, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Peržiūrinėja vaizdo archyvus

Antradienį laikinasis generalinis prokuroras R. Petrauskas Seimui įteikė prašymą panaikinti A. Sacharuko teisinę neliečiamybę. Bet panašų likimą Krikščionių partijos narys žada ir kitiems parlamentarams. A. Sacharukas sako, jog prokuratūrai įrodžius, jog balsavimas už kitą parlamentarą – nusikaltimas, jis į prokurorų rankas atiduosiąs visus, kurie pasielgė taip pat kaip ir jis.

REKLAMA

„Svarstau šį variantą. Kaip tik peržiūrinėjame vaizdo medžiagas, aštuonių metų [plenarinių Seimo posėdžių] archyvus, nes senatis būtent 8 metai. Žiūrime, kas buvo bausti už tokį prasižengimą“, - pasakojo parlamentaras.

Tačiau A. Sacharukas pirmiausia nori sulaukti prokuratūros sprendimo motyvų: „Jei bus nurodyta, kad čia nusikaltimas, be abejo, jie turės ištirti visus atvejus“. Krikščionių partijai priklausantis A. Sacharukas priminė, jog tarp balsavusiųjų už savo kolegas yra Tėvynės sąjungos lyderiai Andrius Kubilius ir Irena Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Į Generalinę prokuratūrą su įrodymais – posėdžių vaizdo medžiaga – gali kreiptis arba pats A. Sacharukas, arba visa Krikščionių partijos frakcija.

R. Petrauskas: „Čia panašiai kaip su atominės elektrinės milijardais“

Pradėti ar ne ikiteisminį tyrimą Generalinė prokuratūra gali spręsti tik gavusi konkrečių įrodymų, tikina laikinai Generalinei prokuratūrai vadovaujantis R. Petrauskas. Jei prokurorams Seimo narys ar frakcija tokius duomenis pateiktų, pareigūnai svarstytų, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Vertinsime kiekvieną, jei tik bus pagrindas. Pasižiūrėtume, ką pateiks: ar yra konkretūs faktai, ne prielaidos“, - aiškino R. Petrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„A. Sacharuko atveju turime konkrečią medžiagą dėl konkrečių faktų. Kalbant apie kitus galimus atvejus, iš kur mes žinosime, kas ką konkrečiai daro? Reikalinga konkretika. Čia panašiai kaip mums sakė, jog iš Ignalinos atominės elektrinės pavogė milijardą... O kur jo ieškoti?“, - pareigūnas tikino, kad kiekvienas galimo nusižengimo atvejis – unikalus, reikalaujantis atskiro svarstymo.

Politikų spaudimui neturi laiko

Dėl A. Sacharuko teisinės neliečiamybės panaikinimo R. Petrauskas į Seimą sako kreipęsis todėl, kad neturėjo kitos išeities: esą buvo paprašyta pradėti ikiteisminį tyrimą, o jis negali būti vykdomas, jeigu Seimas neduoda tam sutikimo.

REKLAMA

R. Petraukas atmeta kaltinimus, esą jeigu jis matė, jog galimai padarytas nusikaltimas, turėjo į Seimą kreiptis jau anksčiau, nieko neprašomas. „Anksčiau ikiteisminė tyrimą buvo galima pradėti pagal viešojoje erdvėje pasirodžiusius faktus, dabar tokios mados nėra, nes kalba eina apie įrodinėjimo dalyką. Seimas, kaip bebūtų, uždara institucija, tad norint gauti kokius duomenis, reikia dėl kažko kreiptis. Čia daug niuansų. O šiai dienai yra kaip yra. Aš nesakau, kad atlikus ikiteisminį tyrimą paaiškės, jog A. Sacharukas kaltas. Galbūt jokios nusikalstamos veikos jo poelgyje nėra“, - komentavo R. Petrauskas.

Jis taip pat atmetė kai kurių politikų įtarimus, jog ikiteisminį tyrimą pradėjo spaudžiamas valdančiųjų: „Nesąmonės. Yra juk oficialiai gautas dokumentas. Medžiaga išanalizuoti situaciją buvo atiduota konkrečiam padaliniui, dar tikrino kitas padalinys. Niekas nieko čia nedarė. Man jau nėra laiko, kad kas nors darytų spaudimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų