REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per potvynius Lenkijoje žuvusių žmonių skaičius išaugo iki 15, o po smarkių liūčių pakilęs upių vanduo pasiekė jau šimtą metų neregėtą lygį.

REKLAMA
REKLAMA

Gelbėtojai iš visos Europos deda pastangas, kad užkirstų kelią didesnėms nelaimėms, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministras Jerzy'is Milleris teigė, kad didžiausia šalies Vyslos upė patvino „labiau nei tikėtasi“, tad kyla pavojus, kad gali būti pralaužtos apsauginės užtvaros.

„Potvynio pikas Vysloje tęsis maždaug šešias dienas“, – pridūrė J. Milleris.

Tokio potvynio Vysloje ir kitoje, Oderio, upėje nebuvo nuo 1884 metų. Užlieti šimtų tūkstančių hektarų plotai, teigė ugniagesių atstovas spaudai Pawelas Fratcakas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aukų skaičius išaugo iki 15“, – pridūrė jis, teigdamas, kad pirmadienį gelbėtojai, aptiko dviejų į penktą dešimtį įkopusių vyrų, kurie dingo praėjusią savaitę, kūnus. Vyrus nunešė potvynio vanduo.

Varšuvoje uždarytas svarbus Vyslą kertantis kelias, baiminantis, kad neatlaikys apsauginės užtvaros. Įvairiuose netoli upės esančiuose sostinėse rajonuose neveikė 200 mokyklų.

Pietryčių Lenkijoje, Sandomierzo mieste, ir vidurio Lenkijoje, Plocke, neatlaikius apsauginėms užtvaroms, apsemta keletas gyvenamų vietovių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visoje šalyje evakuota tūkstančiai žmonių, tačiau dar tūkstančiai, nepaisydami kylančio vandens keliamo pavojaus, atsisakė palikti savo namus, teigė P. Fratczakas.

Anot jo, Lenkijos gelbėtojams padeda kolegos iš Vokietijos, Prancūzijos, Ukrainos, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Čekijos.

Nors didžiojoje Europos dalyje įsivyravo karščiai, prognozuojama, kad iki savaitės vidurio Lenkijoje toliau lis ir siaus audros. O potvynis toliau keliaus Vyslos ir Oderio upėmis.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas žada nukentėjusiesiems nuo potvynio skirti kelių milijardų zlotų pagalbą.

REKLAMA

„Rytojaus vyriausybės posėdyje pristatysiu finansinės pagalbos projektą. Pagalbos atskiriems žmonės, šeimoms bei paramos infrastruktūrai suma, be abejo, bus daugiamilijardinė. Ji bus numatyta ne tik šių metų, bet ir ateinančių metų biudžete“, – žurnalistams teigė D. Tuskas.

Praėjusią savaitę šalies premjeras tvirtino, kad potvynio padaryti nuostoliai gali siekti 10 mlrd. zlotų.

1997 metais Lenkiją užklupo baisiausiu per šimtmečius vadintas potvynis, užtvindęs didžiules šalies teritorijas, pareikalavęs 54 žmonių gyvybių ir padaręs milijardų dolerių nuostolių. Tuomet teko evakuoti apie 150 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų