REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvenimas turint mažesnes pajamas: kaip turėtų keistis mūsų elgsena ir mąstymas tiek visuotinio, tiek privataus taupymo metu?

REKLAMA
REKLAMA

Susidarykite planą

− Kaip žmonės, gyvenantys nuo algos iki algos, turėtų planuoti išlaidas, kad nesikauptų skolos? – „Balsas.lt savaitė“ paklausė Ūkio banko Privačios bankininkystės departamento privataus bankininko Andrejaus Romanovskio.

REKLAMA

− Kiekvienas mūsų, o ypač žmonės, kurių pajamos verčia gyventi „nuo algos iki algos“, turėtų skaičiuoti. Vertėtų išsiugdyti įprotį ar įsivesti šeimoje naują tvarką – sudaryti mėnesio pajamų ir išlaidų planą, tai yra sąrašą, kam ir kiek išleidžiame per mėnesį.

Reikėtų susumuoti visas mėnesio išlaidas ir palyginti jas su ta suma, kurią per mėnesį į bendrą šeimos biudžetą parneša uždirbantys šeimos nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Suskaičiavus išlaidas ir pajamas, būtų gerai rasti galimybę dalį pinigų kas mėnesį pasidėti atsargai. Santaupoms rekomenduočiau skirti apie dešimtadalį mėnesio pajamų. Jeigu matote, kad jūsų mėnesio išlaidos viršija pajamas, imkitės veiksmų, nes tai reiškia, jog klimpstate į skolą.

„Įdarbinkite“ pinigus

− Ar Lietuvoje jau pakankamai populiari asmeninių finansų valdymo samprata?

− Iš tiesų pastarieji ekonomikos pokyčiai paskatino mūsų šalies gyventojus kur kas atidžiau skaičiuoti savo lėšas. Tiesa, lietuviai pagal kultūrines tradicijas yra gana taupūs žmonės, gal tik pati jauniausia karta yra kiek daugiau paragavusi gyvenimo skolon skonio. Statistika rodo, kad gana nemažai žmonių, kurių amžiaus iki 30 metų, šiandien turi rūpesčių dėl paskolų ar išperkamosios nuomos įmokų grąžinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, nors žmonės supranta, kad reikia turėti santaupų, gana įsisenėjusi nuostata jas laikyti namie. Toks saugojimo variantas yra nenaudingas žmogui, nes pinigus reikia „įdarbinti“. Santaupas vertėtų arba laikyti banke kaip indėlį, arba investuoti. Pirmąjį atvejį reikėtų rinktis tuomet, kai pinigų gali prireikti po keleto mėnesių ar metų. O investicijomis patarčiau pasidomėti tiems žmonėms, kurie yra tikri, kad pinigus „įdarbinti“ gali keleriems ar keliolikai metų.

− Kaip pastebite, ar jau įsigali „racionalaus vartojimo“ požiūris?

− Esame linkusi taupyti visuomenė. Vien mūsų tautos išmintis sako, kad negalima gyventi šia diena, o taupumas yra žmogaus privalumas. Tiesa, praėjęs ekonominio pakilimo laikotarpis gal kiek ir nuteikė nuostatai, kad pinigai nesunkiai uždirbami ir nesunkiai išleidžiami. Tačiau šiuo metu visuomenei tenka grįžti prie tokio gyvenimo būdo, kai būtina racionaliau rinktis, kam išleisti pinigus.

REKLAMA

Augantis indėlių skaičius mūsų banke leidžia teigti, kad visuomenė vėl grįžta prie taupymo, kaip prie normalaus finansų valdymo instrumento.

Žavisi senoliais

− Kokius įdomiausius žmonių taupymo sunkmečiu būdus pastebėjote?

− Pakreipčiau šį klausimą kiek kitaip – kas labiausiai nustebino matant žmonių taupymą? Iš tiesų didžiausią nuostabą kelia Lietuvos pensininkai. Ūkio banke pensininkų indėliai auga, o tai reiškia, kad ši gyventojų dalis, net ir gyvendama ties skurdo riba, sugeba atsidėti dar sunkesnėms dienoms. Tai nėra didelės sumos, bet, žinant šių žmonių pajamas, jos jiems yra reikšmingos. Šis faktas verčia tik žavėtis pagyvenusių žmonių sugebėjimu taupyti.

REKLAMA

− „Juodai dienai“ netikėtai užsitęsus, antrąkart pasiskolinti gali nebepavykti. Ar tekus skolintis, geriau galvoti apie ilgesnį laikotarpį ir skolintis didesnę sumą, ar tik tiek, kiek tuo metu būtinai reikia?

− Niekada nesiskolinkite daugiau negu jums reikia. Be to, reikėtų nepatingėti ieškoti geriausio paskolos pasiūlymo ir gerai išsiaiškinti visas kreditų teikimo sąlygas. Ypač atsargiems reikėtų būti kreipiantis į greitųjų kreditų įmones. Čia stengiamasi sukurti tokias sąlygas, kad pinigus gauti būtų paprasta, kad klientui nereikėtų rūpintis dokumentais ir t. t. Tačiau paskolos suma kartu su palūkanomis gali tapti per sunkia finansine našta, nes vartotojas bus nepasiruošęs įvertinti savo skolinimosi galimybių.

Jei skolinatės iš draugo, giminaičio ar pažįstamo žmogaus, paraginčiau sudaryti skolos sutartį. Taip apsisaugosite nuo galimų nesusipratimų ateityje. Juk liaudies patarlės byloja, kad, norėdamas prarasti draugą, pasiskolink pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų