REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Homoseksualų eitynių sostinėje metu pasireiškęs Seimo narys Kazimieras Uoka dėl savo veiksmų nesigaili.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) priklausantis parlamentaras sako, kad jei reikės, tai pasielgsiantis taip ir dar kartą. Politikas teigė nė negalvojantis pasitraukti iš partijos, nebent jos vadai lieptų, ir tikino, kad po savo veiksmų Seime iš kolegų sulaukė nemažai palaikymo. Pasak K. Uokos, tokių palaikančiųjų TS-LKD frakcijoje yra du trečdaliai.

REKLAMA

Įkando policijai

– Homoseksualų eitynių „Už lygybę“ metu nepaklusęs policijai dar kartą apie save priminėte visai Lietuvai. Gal dabar, prabėgus šiek tiek laiko, savo veiksmus vertinate jau kiek kitaip? – „Balsas.lt savaitė“ paklausė K. Uokos.

– Mano politinėje karjeroje tokių momentų, dienų, kai tapau labai žinomas ir ne tik Lietuvai, buvo ne viena. Įprasta situacija. Kad ir tas momentas, kai aš SSRS Aukščiausiosios Tarybos generalinį sekretorių Michailą Gorbačiovą teisėtai pavadinau melagiu ir jis negalėjo paneigti.

REKLAMA
REKLAMA

O kalbant apie eitynes, taip, tikrai taip elgčiausi ir dar kartą, nes policininkai norėjo neteisėtai neleisti mums dirbti savo darbo.

– Tačiau ar nepaklusęs policijai jūs tenorėjote atkreipti dėmesį į save, ar tiesiog norėjote būti išgirstas? Kam prireikė tokios formos?

– Mano elgesys dabar nagrinėjamas teisėsaugos, palaukime, kol jis bus galutinai įvertintas. Jo neteisėtu vadinti neskubėkime. Mes kaip Seimo nariai turėjome teisę dalyvauti diskusijose abiejose barjero pusėse, nes homoseksualų pusėje buvo ir kiti Seimo nariai. O policija privalėjo mums pasiūlyti pereiti barjerą atskirai nuo minios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš ir Petras Gražulis („Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys − red. past.) esame skirtingų partijų, skirtingų emocijų politikai.

Pagal savo įsitikinimus aš maniau, kad privalau pareikšti savo poziciją prieš gėjų propagandą, kuri Lietuvai nenaudinga. Konkrečiai prieš juos neturiu nieko.

Laikėsi programos

– Ar iš tiesų jums reikalinga TS-LKD? Bent jau oficialiai jūsų partijos vadovybė su jūsų požiūriu nesutinka. Ar verta tuomet šioje partijoje likti, kas jus laiko?

– Požiūrį į gėjų propagandą viešose vietose partija yra aiškiai užfiksavusi savo programiniuose dokumentuose. Aš tam punktui pritariu ir vykdau partijos programą. Mūsų partijoje − 14 tūkst. narių. Ir absoliuti dauguma partijos narių man pritaria. Jeigu partijos lyderiai elgiasi kitaip, tegu svarsto partijos programą, ypač tai, kas pasakyta apie šeimą.

REKLAMA

– Tad TS-LKD tautininkų frakcija apleisti neketina?

– Mes to nenorime, nes esame partijoje, kuri turi labai tvirtą šeimos politiką ir tai vykdome. Jei partijos vadai pasiektų savo, t. y. pasakytų, jog mus reikia pašalinti, ką gi, tada ir spręsime. Patys to nenorime.

– Kaip kolegos Seime pasitiko jūsų elgesį. Ko buvo daugiau: palaikymo ar kandžių replikų?

– Bendravimas su kolegomis visiškai nepasikeitė. Palaikymo sulaukiau daugiau, nes dėl gėjų parado Seimas, regis, turi aiškią nuomonę. Ir ji palanki mano nuostatoms. O tie, kurie mano priešingai, susijungė į Lygių galimybių grupę.

REKLAMA

Du trečdaliai TS-LKD frakcijos mane palaiko. Nuomonių yra įvairių: vieni palaiko emociškai, kiti teisiškai abejoja ir siūlo palaukti, kol ginčą išnagrinės teisininkai.

Kam reikia erzinti tautą?

– Apžvalgininkai jus ir tautininkų frakcija praminė „talibais“. Kaip manote, ar nusipelnote tokio apibūdinimo?

– Jeigu mane laikytų europietiškų vertybių talibu, tai tik didžiuočiausi tuo. Bet tie, kurie vartoja šitą žodį, ar taip jį supranta? Tie žmonės, kurie Azijoje gina savo vertybės – talibai, – yra kraštutiniai savo įsitikinimų gynėjai. Aš norėčiau būti kraštutinis europietiškų vertybių gynėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Lietuva − demokratiška šalis. Kai kas sako, kad tai, pirmiausia, reiškia apsaugotas mažumos teises. Jūs galvojate kitaip?

– Kol gėjai vidaus patalpose visokius savo renginius rengia, nė vieno incidento nebuvo, kad kas veržtųsi ir reikštų nepasitenkinimą. Jei jiems reikia viešos vietos, galime diskutuoti kur nors periferijoje, gamtoje, o ne centrinėse miesto vietose. Tai nenormalu.

Įsivaizduokime: mes, konservatoriai, susirinktume prieš socialdemokratų būstinę sostinės Barboros Radvilaitės gatvėje. Ar tai būtų etiška? Tai būtų tiesioginis socialdemokratų erzinimas. Kam to reikia?

REKLAMA

– O gal iš tiesų tokios jūsų nupieštos demokratijos ir reikia Lietuvai: nereikia lankstytis „morališkai nusmukusiems“ Vakarams.

– Žodžio morališkai nusmukę nevartočiau, bet jeigu nuo manęs priklausytų įvykiai daugelyje Europos šalių, aš tas mažumas tiek gėjų, tiek musulmoniškas stengčiausi apriboti demokratijos rėmuose, kaip ir priklauso mažumai. Jos turi teisę reikštis, bet diktuoti savo teisių – ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų