REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Sala dar kitaip vadinama Gukandžima yra Japonijoje kurioje kadaise gyveno uždara akmens anglies kasyklų darbuotojų bendruomenė.

REKLAMA
REKLAMA

Saloje dar prieš keletą dešimtmečių buvo užfiksuotas didžiausias pasaulyje gyventojų tankumas 83 500 žm./km² ir net 139 100 žm./km² gyvenamajame rajone. 1887m buvo atidaryta anglių kasykla Hašimoje.

REKLAMA

1890m salą už 100 000 jenų iš jos savininkų perpirko „Mitsubi-shi“.

Po kelerių metu saloje prasidėjo sparčios statybos ir buvo padaryta pirmoji 199m gylio vertikali šachta. Tuo metu pradėjo populiarėti antrasis salos pavadinimas Gunkadžima (japoniškai tai reiškia „karinį laivą“). 1907m Mitsubishi Gunkadžimos krantus apjuosė aukšta betonine siena, o 1916m buvo pastatytas pirmasis betoninis pastatas Japonijoje.

Darbo sąlygos saloje buvo švelniai tariant žiaurios kadangi darbuotojai juto maisto trūkumą, dirbo nepakeliamai ilgą laiką, o gyveno mažučiuose kambarėliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Visa sala ilgą laiką buvo ne kas kita, o „betoninė“ uola ant kurios nebuvo įmanoma rasti nei lopinėlio žemės. Tik 1963m kai iš Japonijos buvo atgabenta šiek tiek žemės salos gyventojai ant namų stogų įkūre mažus sodus.

Naftai pakeitus anglis 1974m Mitsubishi paskelbė, kad sala uždaroma. Gyventojai išsiskirstė neregėtai greitai. Rekordinį tankumą turinti bendruomenė išsiskirstė vos per tris mėnesius.

Nuo tada sala yra visiškai tuščia ir negyvenama, o kelionės į šią vietą griežtai uždraustos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų