REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) baigia brandos egzaminų parengiamuosius darbus – būsimieji vertintojai tobulinosi specialiuose kursuose, prie pabaigos artėja egzaminams reikalingos medžiagos spausdinimas. Apie atskirus pasirengimo etapus, užduočių slaptumą garantuojančias priemones NEC vadovas Saulius Zybartas supažindino švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių, už bendrąjį ugdymą atsakingus ministerijos padalinių vadovus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat buvo aptarta, kaip vyko brandos egzaminų užduočių rengimo procesas, kuris administruojamas vadovaujantis Valstybės ir tarnybos paslapčių nuostatomis.

REKLAMA

„Stengiamės išvengti rizikų, kurios visuomenėje sukeltų nepasitikėjimą. Pagrindinis dėmesys skiriamas užduočių rengimo ir vertinimo kokybei, saugumui“, – sakė ministras.

NEC direktorius S.Zybartas pabrėžė, kad uždaroje egzaminų užduočių spausdinimo linijoje, kurią centras neseniai įsigijo už ES lėšas, technologinis procesas valdomas kompiuteriu ir vyksta taip, kad užduočių nemato net įrenginį aptarnaujantys darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Ypatingą dėmesį šįmet skyrėme egzaminų užduočių vertinimo organizavimui, – teigia S. Zybartas. – Iš daugiau 2000 vertinime panorusių dalyvauti mokytojų buvo atrinkta apie 1800 specialistų, siekiant užtikrinti kuo geresnę vertinimo kokybę, vertintojams organizuoti specialūs mokymai ir seminarai. Egzaminų užduotis jie vertins 7 centruose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose“.

Valstybinius brandos egzaminus šiemet laikys daugiau nei 49,5 tūkst. kandidatų, o valstybinius – 1,5 karto daugiau negu pernai. Kandidatams iš viso parengta 162 tūkst. užduočių sąsiuvinių. Bendras egzaminams reikalingos medžiagos puslapių skaičius A4 lapais siekia iki 8 milijonų išspausdintų lapų. Užduočių saugojimas ir pristatymas į egzaminų centrus vykdomas pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet rengiama 12 valstybinių brandos egzaminų, 11 mokyklinių, 11 įskaitų. Populiariausi abiturientų pasirenkami valstybiniai egzaminai šiemet yra istorija, matematika ir anglų kalba, o mokykliniai – geografija ir pirmą kartą šiais metais organizuojamas informacinių technologijų egzaminas. Vieną rašto darbą vertina du vertintojai, o jeigu nuomonės nesutampa, kviečiamas trečias.

Nors brandos atestatui gauti pakaks dviejų brandos egzaminų (privalomo – lietuvių kalbos ir kito pasirenkamojo), stojantiesiems į aukštąsias mokyklas keliami aukštesni reikalavimai. Šiemet baigusieji mokyklas galės pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas, jeigu bus išlaikę ne mažiau kaip 3 brandos egzaminus – privalomąjį lietuvių kalbos ir du pasirenkamuosius brandos egzaminus. Išimtis – menų studijos: į jas stojant pakaks 2 brandos egzaminų.

Brandos egzaminų sesija prasidės gegužės 31 d. privalomu lietuvių kalbos egzaminu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų