REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kaune savanoriaujantys užsieniečiai ir jas priimančių organizacijų atstovai šeštadienį kauniečius kvietė aplankyti simbolinį „Savanorių miestą“. Rotušės aikštėje, netoli Ryšių istorijos muziejaus, įsikurusiame „Savanorių miestelyje“ buvo galima paragauti skirtingų šalių maisto, pasiklausyti tradicinės ispanų, prancūzų, vokiečių, turkų ir kitų šalių muzikos, įsitraukti į savanorių organizuojamus žaidimus, drauge su jais piešti, gaminti rankdarbius ar tiesiog drauge pabendrauti.

REKLAMA
REKLAMA

Miestiečius patraukė multidinamiškas renginys

Lietuvos Carite, jaunimo savanoriškos veiklos centre „Deineta“ ir VšĮ „Actio Catholica Patria“ savanoriaujantys užsieniečiai kauniečiams taip pat pristatė projektus, kuriuose neatlygintinai darbuojasi, bei kvietė prisijungti prie jų veiklos. Taip pat buvo pristatomos skirtingos Europos kultūros, žmonės bei jų gyvenimas Kaune.

REKLAMA

Čia pat pastatytoje palapinėje įsikurė simbolinis kino teatras, kuriame į savanorių miestą užsukę svečiai galėjo nuolat žiūrėti filmus apie toleranciją, Europos Savanorių Tarnybos (European Voluntary Service), programoje „Veiklus jaunimas“ dalyvaujančius žmones. Taip pat buvo pristatomi filmai apie organizacijas, kuriose jaunimas metus ar 6 mėnesius neatlygintinai dirba.

Skirtingų  šalių patiekalus ragavo atsargiai

„Savanorių miesto“ svečiai taip pat turėjo progą paragauti skirtingų šalių patiekalų. Juos savo jėgomis paruošė iš Vokietijos, Prancūzijos, Moldovos, Šveicarijos, Austrijos, Ukrainos, Olandijos ir Turkijos atvykę jaunuoliai. Tradicinio maisto svetainėje vaikai drąsiai graibstė prancūziškus pyragus, o vyresnio amžiaus kauniečiai prieš ragaudami patiekalą pradžioje juos gaminusių jaunųjų kulinarų teiravosi paduošimo būdo ir prašydavo išvardinti naudotus produktus ir tik vėliau paimdavo gabalėlį. Pabijoję ragauti savanorių ruošto maisto, simbolinėje svetainėje galėjo pasiimti spausdintinius patiekalų receptus.

REKLAMA
REKLAMA

Itin daug aplinkinių  reakcijų, anot renginio dalyvių, sulaukta dalijant solidarumo duoną.

„Man labai patiko stebėti žmonių reakcijas: vieni duoną ėmė saujomis, kiti labai atsargiai stebėjo mane. Tačiau labiausiai patiko vieno vyriškio pasakymas „nežinau, kas tas solidarumas, bet šita duona šventa", - stebėjosi Caritas solidarumo duoną dalinęs turkas Berkay Kaynardag.

Vaikai piešė, o tėvai gamino rankdarbius

Įkvėpti daugybės „Savanorių mieste“ kabančių pieštų paveikslų, mažieji kauniečiai patys čiupo kreideles ir margino Kauno senamiesčio grindinį. Tuo tarpu tėveliai domėjosi greta simbolinio kino teatro įsikurusiomis rankdarbių dirbtuvėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Carite savanoriaujanti vokietė Andrea besidomintiems rankdarbiais demonstravo būdus, kaip iš tualetinio popieriaus ritinėlio pasigaminti nuostabią  girliandą ar nusipiešti įdomų piešinį namų dekorui.

„Esu mirtinai pavargusi, bet dirbti su tikrai suinteresuotais žmonėmis man patinka. Kol gaminome keisčiausius dalykus, dar ir pasikalbėdavome apie mano šalį ir savanorystės metus čia, Lietuvoje. Smagu, kad lietuviai yra draugiški. Tiesa, jie taip pat labai geri mokiniai“, - lankytojų aktyvumu džiaugėsi vokietaitė, tačiau nusivylė, jog čia žmonės nedaug žino, kas yra savanorystė, ir nesupranta motyvų, kodėl iš svetur atvykęs jaunimas dirba už dyką.

REKLAMA

Kita vertus, iš tos pašios šalies atvykusi savanorė Sabrina pasidžiaugė, kad nors ir nedaug žmonės žino apie socialinę savanorsytę, tačiau noriai klausėsi pasakojimų apie tai.

„Visi jauni, gera energija ir sklindanti šviesa, kuri net lietų nuvijo – kaip galima neatkreipti į mus dėmesio!", - retoriškai klausė Sabrina.

Viliojo draugiška atmosfera

„Visų pirma, tai savanorių šventė ir jų išsipildęs interesas aktyviai įsilieti į vietos bendruomenę“, - renginį pristatė jo iniciatorė Laima Petraitytė.

„Jaunimas praeivius drąsiai kvietė užsukti į jų pačių pastatytą miestą, noriai su kauniečiais bendravo, kvietė drauge dainuoti, žaisti krepšinį ir piešti. Kita vertus, jaunyste ir entuziazmu pripildyta šiandienos renginio atmosfera tėra viena iš savanorystės pusių. Kasdieniame darbe tokio džiaugsmo, kaip šiandien, nėra daug. Dalis jaunuolių savanoriauja itin sudėtinguose projektuose kaip, pavyzdžiui, „Pagalba esamiems ir buvusiems kaliniams“ (projektą vykdo Lietuvos Caritas), ar padeda psichikos negalią turintiems vaikams. Savanorystė visų pirma yra besąlygiškas atsidavimas kitam, nepaisant sunkių momentų. O įkurdami „Savanorių miestą" norėjome parodyti, kokie išradingi ir niekad nepailstantys gali būti šie jauni žmonės", - su jauduliu kalbėjo Laima Petraitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų