REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija: Strasbūro teismas perrašinėja Antrojo pasaulinio karo istoriją

Rusijos Dūma penktadienį priėmė pareiškimą, kuriame apkaltino Strasbūre įsikūrusį Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT). Taip Dūma reagavo į šią savaitę priimtą teismo sprendimą Antrojo pasaulinio karo veterano Vasilijaus Kononovo byloje.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos Dūma aiškina, kad teismo sprendimas yra politizuotas ir reiškia nepagarbą visuotinai priimtiniems principams ir tarptautinei teisei. Rusijos Dūma teigia, kad šis sprendimas gali sukurti ne tik pavojingą precedentą, tačiau ir kuria aplinką, kuri leistų peržiūrėti Niurnbergo tribunolo priimtus sprendimus.

REKLAMA

Rusijos Dūma taip pat reiškia apgailestavimą, kad paskutiniuoju metu vis daugiau pasaulio politikų esą stengiasi pateisinti nacistinę ideologiją. Dūmos pareiškimas buvo priimtas vienbalsiai – už jį balsavo visi 443 deputatai.

Veteranas V. Kononovas, kurį Latvijos teismas nuteisė už taikių gyventojų žudymą Antrojo pasaulinio karo metais, Strasbūro Europos žmogaus teisių teisme pralaimėjo bylą prieš Latviją. Teismas patenkino Latvijos apeliaciją ir panaikino ankstesnį nuosprendį, kuriuo buvo konstatuota, kad V. Kononovo nuteisimas buvo neteisėtas.

REKLAMA
REKLAMA

1998 metais buvęs „raudonasis partizanas“ V. Kononovas buvo sulaikytas ir apkaltintas tuo, kad Antrojo pasaulinio karo metais dalyvavo akcijoje, per kurią nužudyti 9 taikūs gyventojai. V. Kononovas aiškino, kad tie žmonės neva buvo fašistų bendrininkai. 2000 metais Rygos apylinkės teismo sprendimu jis buvo nuteistas šešerius metus kalėti “už genocidą ir nusikaltimus žmogiškumui".

Latvijos aukščiausiasis teismas, nagrinėjęs V. Kononovo skundą, nustatė, jog kaltinimai partizanui buvo nepakankamai pagrįsti. Prokurorai nesutiko su išteisinamuoju nuosprendžiu, ir 2004 metais tas pats Latvijos aukščiausiasis teismas, peržiūrėjęs bylą, pakeitė savo sprendimą ir skyrė naują bausmę už karinius nusikaltimus – vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Kononovas buvo nedelsiant paleistas, kaip jau atlikęs jam paskirtą bausmę, tačiau su teismo sprendimu nesutiko ir kreipėsi į Strasbūro teismą. 2008 metais teismas buvo priėmęs nutartį, kad V. Kononovas buvo nuteistas neteisėtai ir skyrė jam 30 tūkst. eurų kompensaciją. Tačiau Latvija apskundė tokį nuosprendį. Gegužės 17 dieną priimta Žmogaus teisių teismo nutartis jau yra neskundžiama.

1944 metais V. Kononovas vadovavo sovietų partizanų būriui, kuris tariamai vykdė baudžiamąją operaciją nedideliame Ludzės rajono latvių kaime kaime. Teismas nustatė, jog jis yra asmeniškai atsakingas už taikių kaimo gyventojų, tarp jų trijų moterų, mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų