REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos mokslininkai išrado į alkotesterį panašų matuoklį, iš žmogaus kvapo nustatantį, ar jis vartojo sintetinių narkotikų – amfetamino ar metamfetamino.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma narkotikus organizme aptinkančių testavimo priemonių naudoja šlapimo ar kraujo mėginius, kuriuos tiriant nustatomos narkotinės medžiagos. Pasak Švedijos Karolinska instituto specialistų, akivaizdu, kad būtų kur kas paprasčiau ir pigiau naudotis narkotines medžiagas aptinkančiomis priemonėmis, kurios leistų apsieiti be medicinos darbuotojų pagalbos ir laboratorinių tyrimų.

REKLAMA

Prietaiso veikimo principas. Karolinska instituto iliustr.

Būtent todėl šio instituto mokslininkai savo dėmesį sutelkė į technologijas, kurios leistų sukurti į alkoholio matuoklius panašius prietaisus, galinčius nustatyti sintetinius narkotikus iš kvapo. Tokie „amfetesteriai“ būtų patogūs naudoti, o tikrinimo dėl narkotikų procedūra nebūtų varginanti nei patiems asmenims, nei juos tikrinantiems medikams ar policijos pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Karolinska instituto tyrėjų grupei vadovavusio profesoriaus Olofo Becko, kelerius metus trukusiais tyrimais buvo siekiama atrasti naują narkotikų aptikimo organizme būdą nenaudojant šlapimo ir kraujo mėginių. Švedijos mokslininkai bandė tam naudoti seiles, tačiau paaiškėjo, kad šis metodas yra pernelyg sudėtingas. Galiausiai jiems pavyko sukurti ir pagaminti įrenginio prototipą, kuris gali iš žmogaus kvapo tiksliai nustatyti, ar jis yra vartojęs sintetinių narkotikų, ir jei taip, tai kiek ir kokių.

Be to, pasak mokslininkų, analizuojant kitas medžiagas, esančias tikrinamojo iškvėptame ore, galima diagnozuoti kai kurias ligas, tarp jų vėžį, astmą ir diabetą, skelbia „Science Daily“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švedijos mokslininkų tyrimo medžiaga paskelbta naujausiame žurnalo „The Journal of Analytical Toxicology“ numeryje.

Karolinska institute pagamintas bandomasis įrenginys paima žmogaus kvapo mėginius ir perleidžia juos per specialų filtrą, kuris, pasak išradėjų, lengvai nustato sintetines narkotines medžiagas naudojant skysčių chromotografiją ar – papildomai – masės spektrometriją. Abi šios technologijos, pasak specialistų, yra labai tikslios ir patikimos.

Bandymų metu mokslininkai išbandė šį prietaisą su 12 pacientų, kurie pateko į ligoninę su apsinuodijimo amfetaminu požymiais. Tyrimas buvo atliekamas po to, kai narkotiko poveikis jau buvo praėjęs. Pacientai, dalyvaujant Švedijos medicinos etikos specialistams, turėjo dešimt minučių kvėpuoti ant veido užsidėję specialią kaukę. Taip pat buvo paimti jų šlapimo ir kraujo mėginiai.

REKLAMA

Pranešama, kad visais atvejais eksperimento metu iš tiriamųjų kvapo pavyko identifikuoti jų organizme esančias amfetamino ir metamfetamino daleles. Šių medžiagų išskyrimo intensyvumas svyravo nuo 0,2 iki 139 pikogramų (1 pikogramas – 10-12 gramo) per minutę, tai yra, buvo labai mažas, lyginant su krauju ir šlapimu. Pasak mokslininkų, ir tiriamųjų kvapo, ir jų kraujo bei šlapimo analizės rezultatai visiškai sutapo. Tikrinant kontrolinės grupės atstovus, kurie nebuvo vartoję narkotikų, „amfetesteris“ sintetinių narkotinių medžiagų neužfiksavo.

Švedijos tyrėjai pabrėžia, kad jų išrastą technologiją naudojantis prietaisas tėra eksperimentinis, ir kada pasirodys galutinis „amfetesterio“ prototipas, dar neaišku. Tačiau, pasak profesoriaus O. Becko, tyrimų rezultatai yra „įtikinami ir daug žadantys“. Pasak jo, dabar bus tikrinama galimybė iš kvapo aptikti ir kitus narkotikus bei sukurti jų identifikavimo metodus. Mokslininko manymu, būsimasis prietaisas, panašus į dabar naudojamus alkoholio matuoklius, būtų optimalus sprendimas siekiant efektyviai kontroliuoti narkotikų vartojimą, pavyzdžiui, tikrinant juo vairuotojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų