REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvę ministrai: Išgelbėkite šalį, legalizuokite narkotikus

„Išgelbėkite šalį, legalizuokite narkotikus“ - būtent su tokiu šūkiu du buvę Olandijos vyriausybės ministrai pradeda savo prieštaringai vertinamą kampaniją. Buvę ministrai teigia, kad daugiau nei pusė šalyje padarytų nusikaltimų yra susiję su narkotikais, o jų gamybos reguliavimas ir griežta vyriausybės kontrolė leistų šią problemą išspręsti. Taip policija ir teismai esą galėtų sutaupyti daug pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs užsienio reikalų ministras Fritsas Bolksteinas ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Elsas Borstas nori reguliuoti lengvųjų ir sunkiųjų narkotikų gamybą ir pardavinėjimą. Politikai teigia, kad jų siūloma programa padėtų šaliai sutaupyti 15 mlrd. eurų. Jų nuomonei pritaria ir geupė įtakingų politikų ir ekspertų.

REKLAMA

Politikai ir ekspertai siūlo ir toliau vystyti taip vadinamą „narkotikų tolerancijos politiką“. Ši politika šiuo metu reguliuoja lengvųjų narkotikų pardavinėjimą, o tai reiškia, kad per paskutiniuosius 30 metų mažo kiekio lengvųjų kvaišalų turėjimas asmeniniam vartojimui nebėra baudžiamas.

Nepaisant tokios politikos, priklausomybė nuo lengvųjų narkotikų Olandijoje nėra didesnė nei kitose šalyse. Negana to, priklausomybės rodikliai yra žemesni nei Europos vidurkis ir žymiai žemesni nei tokios itin griežtą narkotikų kontrolę vykdančiose šalyse kaip Prancūzija.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau politikai teigia, kad minėtoji „narkotikų tolerancijos politika“ kol kas neapima lengvųjų kvaišalų gamybos, todėl ją daugiausiai vis dar kontroliuoja įvairios nusikalstamos grupuotės. Nelegaliai kanapes auginantys asmenys yra persekiojami ir areštuojami. Ekspertai aiškina, kad tokia politika yra visiškai nenuosekli.

Nors parlamento dauguma ir 2000 ir 2005 metais pasisakė už pasiūlymą reguliuoti ir toleruoti lengvųjų narkotikų gamybą, tačiau netrukus į valdžią atėjusios koalicijos tokius planus panaikino.

Dabar F. Bolksteinas ir E. Borstas bando atgaivinti šiuos planus ir į juos įtraukti ne tik lengvuosius, bet ir sunkiuosius narkotikus. Tačiau Olandijoje pastaruoju metu mažėja tolerancija net ir lengviesiems narkotikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusio ministro ir eurokomisaro F. Bolksteino pozicija prieštarauja net ir jo konservatyvios partijos VVD nuostatoms. Partija priešinasi lengvųjų narkotikų gamybos reguliavimui, jei prie jo neprisijungs ir kitos šalys.

Tiesa, ne visi skeptiškai žiūri į siūlomą planą. Štai Darbo partijos atstovė Lea Bouwmeester teigia, kad būtina atsisakyti iki šiol galiojančių tabu, kad būtų išspręstos esminės problemos ir nebūtų leista, kad narkotikai ir su tuo susijęs nusikalstamumas sugadintų jaunų žmonių gyvenimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų