REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl paskandinto laivo pakvipo karu tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų

Iš Šiaurės Korėjos povandeninio laivo paleista torpeda kovo mėnesį nuskandino Pietų Korėjo karinį laivą, plaukiojusį netoli ginčytinos jūruos sienos tarp abiejų valstybių, parodė tyrimas. Šiaurės Korėja iš karto puolė neigti tokias kalbas ir ėmė grasinti karu.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėjos prezidentas Lee Myung-Bakas pažadėjo imtis griežto atsako prieš Šiaurės Korėją, tuo tarpu JAV, Didžioji Britanija ir Australija kategoriškai pasmerkė išpuolį, kuris pareikalavo 46 gyvybių.

REKLAMA

Šiaurės Korėjos komunistinė diktatūra teigia, kad tarptautinės ekspertų komandos atliktas tyrimas yra visiška klastotė ir pagrasino plataus masto karu, jei bus imtasi priemonių siekiant ją nubausti.

JAV teigia, kad toks Šiaurės Korėjos nepateisinamas elgesys tik dar kartą įrodo, kad ši šalis visiškai nepaiso tarptautinės teisės normų.

Laivo paskandinimas Pietų Korėjoje sukėlė milžinišką pasipiktinimą. Iš karto po karių žūties buvo paskelbtas 5 dienas trukęs gedulas. Tiesa, Seulas iš karto pareiškė nesvarstąs galimybės atsakyti Pchenjanui kariniu smūgiu, nes toks žingsnis gali išprovokuoti atvirą karą.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai tikėtina, kad Pietų Korėja prašys JT Saugumo Tarybos paskelbti Šiaurės Korėjai naujas sankcijas. Tiesa, kad taip įvyktų, reikia Kinijos, turinčios veto teisę, pritarimo. Kinija nėra itin linkusi pritarti sankcijoms.

1,2 tūkst. tonų Pietų Korėjos korvetė buvo nuskandinta kovo mėnesį Geltonojoje jūroje. Laivą paskandino 250 kilogramų sverianti tirpeda, kuri buvo paleista iš nedidelio Šiaurės Korėjos povandeninio laivo. Manoma, kad taip Pchenjanas keršijo už praėjusį lapkritį toje pat vietoje kilusį incidentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų