REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virtuvėje neplauti indai, vienintelis gyvenamasis kambarys apverstas aukštyn kojom, o po drabužių krūva pasislėpęs darbo stalas. Kaip prisiversti namuose dirbti ir dar tai daryti produktyviai? Daugelis sako, kad tai misija neįmanoma. Tačiau ar iš tikrųjų taip yra? Darbdaviai Lietuvoje teigia, kad turi tokių darbuotojų, kurių galimybes pastebėjo tik perkėlę juos iš biuro į namus.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkmečiu atsirado ir tokių, kurie ėmėsi drastiškų žingsnių – nutraukė biurų nuomos sutartis ir perkraustė visus darbuotojus į namus. Tokiu keliu pasukusių bendrovių vadovai tikina, kad tai visiškai nepakenkė jų verslo produktyvumui ir net padėjo sutaupyti pinigų.

REKLAMA

JAV verslo žurnalas „Forbes“ sudarė perspektyviausių profesijų sąrašą tiems, kurie mėgsta darbą namuose. Amerikiečių leidinio skaičiavimais, pelningiausia veikla – prekyba vertybiniais popieriais. „Visa reikalinga mano darbui įranga yra kompiuteris ir telefonus. Nejaučiu jokios būtinybės turėti biurą. Dirbu namuose ne todėl, kad taupau. Pasakyčiau taip: jeigu jums nebūtina skristi į Ispaniją, tai jūs ten ir neskrisite“, - iliustravo investuotojas Tomas Pilipavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Nusprendusiems dirbti namuose patariama – savo darbo vietą atskirkite nuo gyvenamosios aplinkos. Svarbu, kad vieta, skirta darbui, keltų asociacijas su veikla, kuri žmonėms uždirba pinigus. „Manau, optimalu, jei darbui yra numatytas atskiras kambarys, o kažko ypatingo jame tikrai nereikia“, - tikina ISM vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja dr. Ieva Kvedaravičienė.

Vienas didžiausių galvos skausmų persikėlus dirbti į namus yra produktyvumas. Tinklalapio Pinigukarta.lt kalbintų pašnekovų patirtis skirtinga – vieni namuose tą patį dirba ilgiau nei biure, kitiems namai – geriausia vieta susikaupti. „Viena vertus, lengviau planuoti laiką, gali dirbti vakarais bei savaitgalis. Kita vertus, rizikuoji , kad darbas taps nuolatine būsena. Jautiesi nei pakartas, nei paleistas“, - konstatavo T.Pilipavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kad namuose nėra jokių pagundų paplepėti su kolegomis ar pan. (nebent internetu), garantuoja kur kas aukštesnį produktyvumą, aišku, jei pats darbas susijęs su ramios aplinkos poreikiu. Geresnę aplinką susikaupimui sunku sugalvoti. Nors, turbūt priklauso ir nuo paties žmogaus: vienas gali sunkiai save prisiversti dirbti, kai tuo pat metu galima skaityti knygą ar pažiūrėti filmą, kitas stengsis visus darbus nudirbti kuo greičiau ir vėliau susitvarkys asmeninius reikalus“, - sako I.Kvedaravičienė.

Neabejotinas darbo namuose privalumas – sutaupytas laikas ir pinigai kelionei į darbą. Gyvenant didžiuosiuose miestuose automobilių spūstys kiekvieną dieną gali suvalgyti vieną valandą, o kartais net ir daugiau. Dirbantieji savo būste skaičiuoja, kad būtent tai kompensuoja kai kuriais atvejais mažesnį produktyvumą namuose.

REKLAMA

Tačiau kelionių į darbo vietą atsisakymas turi ne tik privalumų. Namuose dirbantys žmonės pripažįsta, kad jų socialinis gyvenimas yra kitoks nei daugumos dirbančiųjų. „Tai, kad kiekvieną dieną nebūni tarp kolegų ir neseki visų įvykių, be to, neaptari įvairių aktualijų, turi įtakos ryšių gilumui, tačiau tai yra iš dalies išsprendžiama, reikia tik norėti. Galima sugalvoti "tradicinius" pietus, vakarienes ir pan. Tam rasti laiko įmanoma, tik tai bus sudėtingiau, nei kasdien būnant biure“, - teigė I.Kvedaravičienė.

Pinigukarta.lt domisi, ar darbas namuose gali atstoti darbą biure. Klausiame specialistų patarimų, kaip darbą namuose paversti produktyviu. Taip pat teiraujamės, kaip sekasi įmonėms, kurios darbuotojams leidžia dirbti namuose. Savo patirtimi kviečiame pasidalinti ir jus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų