REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvename tokioje visuomenėje ir tokiu laikotarpiu, kai vis svarbesni tampa asmeninių finansų valdymo sprendimai. Nuo mūsų veiksmų, o ypač nuo neveikimo, priklauso mūsų finansinė ateitis. Mes dar esame išlaikę tėvų ir senelių įsitikinimą, kad reikia taupyti juodai dienai. Tai tikrai geras bruožas, tačiau kartais mūsų priimami sprendimai yra neracionalūs: nesuprantame, kuo rizikuojame neinvestuodami, kokią riziką galime prisiimti investuodami.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl verta investuoti, t.y. išnaudoti vertybinių popierių rinkos siūlomas galimybes uždirbti pinigų? Pirmiausia dėl to, kad reikia pasirūpinti tiek vaikų išsilavinimu, tiek senatve. Vargu, ar galime tikėtis, kad, nepriimdami jokių finansinių sprendimų šiandien, ateityje sočiai gyvensime iš Sodros gaunamos pensijos ar kad mūsų vaikai mokysis ten, kur nori, o ne ten, kur leidžia Jūsų šeimos finansai.

REKLAMA

Antra, mes dažnai užmirštame infliaciją. Kasmet mūsų turimos lėšos praranda dalį savo perkamosios galios dėl infliacijos, mūsų po čiužiniu laikomi pinigai turi vis mažesnę vertę - esant 4 proc. infliacijai per 18 metų turimos lėšos nuvertėja per pusę.

Labai dažnai į klausimą, kodėl neinvestuojate, atsakoma: „neturiu žinių" arba „nesukaupiau pakankamai pinigų". Pirmąjį atsakymą galima pakomentuoti trumpai - žinios yra įgyjamos, jau vien tai, kad skaitote šį straipsnį, rodo, jog susidomėjote, juk svarbiausia noras investuoti. O pateikiantiems antrą atsakymo variantą siūlau pirmą su investavimu susijusią taisyklę: nebūtinai didelės sumos, bet investuoti reikia pastoviai ir ilgą laiką, tada galite investuoti ir po truputį. Šiuo metu Jums užtenka atidėti po 100 Lt kas mėnesį, kad galėtumėte investuoti į investicinius fondus.

REKLAMA
REKLAMA

Ką reikia žinoti prieš apsisprendžiant investuoti?

Ką reiškia investuoti? Paprastas paaiškinimas - Jūs perkate akcijas, obligacijas, investicinių fondų vienetus. Gudragalviai atsakytų taip: Jūs investuojate savo lėšas, nes siekiate išnaudoti vertybinių popierių rinkos teikiamas galimybes uždirbti didesnes palūkanas, negu Jums siūlo bankai už indėlį.

Tačiau yra keletas dalykų, kuriais Jūs turite pasirūpinti prieš nuspręsdami investuoti. Iš pradžių reiktų susimokėti visas trumpalaikes, vartotojiškas skolas. Nes jeigu Jūs mokate 8-10 proc. palūkanų už vartotojišką paskolą, tai vargu ar pavyks rasti alternatyvią trumpalaikę investiciją, kurios uždirbtos palūkanos padengtų paskolos palūkanas. Taigi šiuo atveju protingiau pinigus skirti vartotojiškos paskolos grąžinimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat svarbu būti apsidraudusiam nuo nenumatytų atvejų. Būtinai reikėtų turėti indėlį ar pinigų einamojoje sąskaitoje, kad galėtumėte su savo šeima pragyventi 3-6 mėnesius, jeigu netektumėte pagrindinio pragyvenimo šaltinio (pavyzdžiui, darbo). Kitas žingsnis - turėti sveikatos draudimą, jeigu rimtai susirgtumėte. Na ir gyvybės draudimas, jeigu turite išlaikytinių, kuriems skaudžią akimirką nereikėtų rūpintis bent jau dėl finansinės padėties.

Ir pagaliau pasirūpinkite vienu iš svarbiausių pirkinių savo gyvenime - pensija: pavyzdžiui, 10 proc. savo atlyginimo periodiškai perveskite į pasirinktą pensijų fondą.

REKLAMA

Kur investuoti?

Investicijų rūšių yra daug - indėliai, vyriausybių vertybiniai popieriai, obligacijos, akcijos, obligacijos, susietos su akcijų indeksais, investiciniai fondai. Kai kurios iš šių investicijų Jums tinka, kitos - ne. Viskas priklauso nuo to, ar galite rizikuoti savo turimomis lėšomis, taip pat - nuo Jūsų požiūrio į riziką ir, aišku, nuo investavimo tikslų. Pastarieji gali būti labai įvairūs: norite, kad ateityje turėtumėte lėšų konkrečiam tikslui, pavyzdžiui, vaikų išsilavinimui po 15 metų, arba, atvirkščiai, norite gauti pastovias palūkanas iš jau sukaupto turto. Kiekvienu atveju Jūs turite suprasti, ko siekiate investuodami.

REKLAMA

Investavimas yra kaip moneta, kuri turi dvi puses - riziką ir pelną. Kuo daugiau norite uždirbti, tuo daugiau prisiimate rizikos. Taigi svarbu įsisąmoninti, kad investuodamas Jūs nesate apsaugotas nuo rizikos: Jūsų investuotos lėšos gali ir padidėti, ir prarasti savo vertę. Nėra jokių garantijų, kad Jūs uždirbsite ir netgi, kad atgausite viską, ką investavote. Beje, jeigu Jus gundo pasakiškais investavimo pasiūlymais -„uždirbsite labai daug ir be jokios rizikos", - sukluskite, greičiausiai Jus bando apgauti!

Pagrindiniai dalykai, apie kuriuos turėtumėte pagalvoti prieš investuodami

Kokią pinigų sumą galite skirti investavimui? Kaip jau minėta, užtenka periodiškai investuoti po 100 Lt, kad sukauptumėte įspūdingas sumas. Pavyzdžiui, jeigu 30 metų kas mėnesį į akcijų investicinį fondą, kurio vidutinė grąža, tarkim, 7 proc. (po visų fondo valdytojui mokamų mokesčių), pervestumėte po 100 Lt, Jūs sukauptumėte 122,7 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek laiko galėtumėte pragyventi be lėšų, kurias investavote? Jūsų investuotos lėšos greičiausiai bus "įšaldytos" netrumpam laikotarpiui (penkeriems ir daugiau metų).

Ko tikitės iš savo investicijų - kapitalo prieaugio, t.y. investuotų lėšų vertės didėjimo, pastovių palūkanų ar abiejų dalykų iš karto? Čia atsakymas priklausys nuo Jūsų pasirinkto investavimo tikslo.

Kiek galite rizikuoti, kokia rizika Jums priimtina? Pavyzdžiui, kaip jaustumėtės, jeigu prarastumėte 20 ar 40 proc. savo investicijų vertės?

Ar norėtumėte pats priimti sprendimus, kur investuosite, ar pasitikite fondų valdytoju, finansų makleriu?

REKLAMA

Kas yra rizika?

Kai sprendžiate, kur investuoti, svarbu bent jau sau pačiam atsakyti į klausimą, kokia rizika yra priimtina - ar Jūs pasiruošęs „iškęsti" sąlyginai trumpalaikius investuotų lėšų vertės praradimus, kad ilgalaikėje perspektyvoje uždirbtumėte pelną? Rizikos supratimas yra labai asmeninis dalykas - kas vienam yra saugu, beveik nerizikinga, kitam asmeniui gali būti nepakeliama rizikos našta.

Ar verta jaudintis, jeigu Jūsų investicijų vertė krenta? Jeigu pinigų Jums reikia dabar, tai - taip. Sakykime, kad akcijų, į kurias Jūs investavote, vertė nukrito, tačiau Jūs tik tada patirsite nuostolius, jeigu jas parduosite. Nukritus investicijų vertei, Jūs patiriate nuostolį „ant popieriaus". Ir jis toks liks tol, kol Jūs akcijų neparduosite. Todėl ryždamiesi investuoti turite pasiryžti investuoti ilgam, nes būtent per ilgą laikotarpį iš vertybinių popierių rinkos uždirbtos palūkanos vidutiniškai visada buvo didesnės negu gali duoti bankai už indėlį. Pelnas, gautas už akcijas per ilgą laikotarpį, vidutiniškai buvo didesnis už uždirbtas obligacijų palūkanas.

REKLAMA

Rizikos negalima visiškai panaikinti, bet ją galima sumažinti. Finansų rinkoje tai vadinama diversifikavimu - rizikos išskaidymu. Norėdami sumažinti riziką, Jūs turite investuoti į skirtingas investicijų rūšis, į skirtingų bendrovių vertybinius popierius. Paprastai tariant, vienai akcijos kainai krentant, kita akcija gali kilti, taigi Jūsų bendra investicijų vertė nemažės arba mažės ne taip drastiškai.

Taigi reiktų išskaidyti savo riziką diversifikuojant, t.y. neinvestuokite į vienos bendrovės akcijas, pasistenkite už savo lėšas įsigyti įvairių bendrovių akcijų, obligacijų, pagaliau ne tik Lietuvos bendrovių, bet ir užsienio bendrovių vertybinių popierių. Jeigu norite investuoti ir išnaudoti visas galimybes, kurias Jums gali duoti vertybinių popierių rinka, bet manote, kad neturite pakankamai žinių, investuokite į investicinius fondus. Čia Jūsų lėšos bus protingai diversifikuotos, galėsite investuoti į investicinį fondą po truputį, neatplėšdami iš šeimos biudžeto didelės pinigų sumos.

Pagaliau pasitarkite su finansų makleriu, asmeniniu finansų patarėju - jie rekomenduos Jums tinkamiausią investiciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų