REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pagaliau užsimojo viešinti valstybės institucijų bei savivaldybių valdininkų nuodėmes - nuo šiol tai bus privaloma skelbti viešai. Tiesa, patys parlamentarai pripažįsta, kad bus viešinama tik maža dalis visuomenę turinčios pasiekti informacijos, rašo „Vakaro žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas pritarė įstatymo pataisoms, kurios numato, jog valdžios institucijos privalės pačios pranešti, ko ir kiek „prisidirbo“.

REKLAMA

Seimo kontrolierių, ištyrusių skundus dėl žmonių atžvilgiu padarytų pažeidimų, išvadas bus privaloma skelbti institucijų internetiniuose tinklalapiuose. Viešinami turės būti ir papeikimus gavę valdininkai, teismų sprendimai dėl įstaigoje pažeidinėjamų teisės aktų.

Vis dėlto pataisas siūlęs Seimo narys Vytautas Grubliauskas sutiko, kad tai - tik lašas jūroje. Mat praktiškai visose valstybės institucijose yra nuo žmonių slepiamų dalykų - nuo tikrųjų valdininkų atlyginimų (šiuo metu jie skelbiami be priedų) iki Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius pripažino, kad įstatymas turėtų sumažinti tyčiojimąsi iš žmonių valstybės įstaigose.

„Institucijos žmogui dažnai nepateikia atsakymo į paprastą klausimą ir per tris mėnesius. Siūlome kaltus asmenis bausti, bet skirti nuobaudas vengiama. Dabar tai turėtų pasikeisti“, - sakė jis.

Anot kontrolieriaus, trečdalis skundų yra dėl valdžios institucijose vilkinamų sprendimų, dezinformacijos, ypač žemėtvarkos srityje. „Ten žmonės eina kančių kelius. Tad viešumas - labai geras ginklas. Nes ir žmonės ne visada žino savo teises, jie eina į valdžios institucijas kaip prašytojai. Dabar eis kaip reikalautojai“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų