REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pensijų fonduose dalyvaujančių žmonių teises ginanti asociacija atskleidė, kad nepriklausomai nuo įmokų dydžio, būsimų pensininkų laukia beveik vienodos pensijos.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo sausio pradėjo veikti „Sodros“ elektroninė gyventojų aptarnavimo sistema, sutrumpintai EGAS, kurioje kiekvienas gali sužinoti savo būsimą pensiją. Pensijų fonduose dalyvaujantys žmonės, apsijungę į asociaciją, pasitikrino savo būsimas pensijas ir atskleidė, kad mokant pakankamai didelius mokesčius pensija nuo mažiausios skiriasi vos keliais šimtais litų.

REKLAMA

„Jaunas asmuo, kuris jau 5 metus nuo minimalaus atlyginimo moka mokesčius ir jeigu jis tą darys ateityje, tai nesulaukęs pensinio amžiaus jis turėtų gauti apie 600 litų pensiją. Tuo tarpu palyginimui kitas asociacijos narys, 40 metų asmuo, kuris šiaip per 2008 ir 2009 metus sumokėjo „Sodrai“ daugiau kaip 100 tūkst. litų ir jeigu jis mokės tuos mokesčius tokiais pat tempais dar 25 metus, gaus viso labo tik 300 litų didesnę pensiją“, – teigia Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu „Sodros“ specialistai sako, kad pateikti skaičiavimai kelia abejonių, nes koeficientų vertė, pagal kuriuos skaičiuojamos pensijos, nuolat kinta, tad neaišku, kokia ji bus po 10 ar 20 metų.

„Jeigu mes paimsime net nuo 2004 metų, kada buvo įvykdyta pensijų reforma, tai „Sodros“ koeficiento vertė padidėjo net šiemet sumažinus pensijas ir ji padidėjo 26 procentais. O fondams nuo 2004 iki 2009 metų valstybė pervedė 3,3 milijardo litų, o turi jie 3,2 milijardo litų. Tad 100 milijonų litų vis dėlto yra nuostolis. Taigi „Sodra“ užaugo šiaip ar taip, net su visu nuosmukiu 26 proc., va tas koeficientas, „Sodros“ apskaitos vienetas, o fondų sumažėjo 3 proc. per tą patį laiką. Todėl nereikia manyti, kad fondai taip jau yra tokia gera alternatyva socialiniam draudimui. Šita prasme dėl recesijos visi turi problemų, tačiau kol kas „Sodros“ pensija didėja greičiau negu auga pinigai fonduose“, – aiškina Vilniaus universiteto docentas Teodoras Medaiskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, „Sodros“ pertvarkymo koncepcijoje, kurią neseniai su visuomene aptarinėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministro sudaryta darbo grupė, buvo siūlymų ir pensijų skaičiavimo tvarkai keisti dėl per mažo pensijų diferencijavimo.

„Vienas pasiūlymas yra remtis tais pensijos taškais, o kitas pasiūlymas yra skaičiuoti tą vadinamą sąlyginių sąskaitų sistemą, tačiau abudu tie pasiūlymai eina ta kryptimi, kad vis dėlto pensijas labiau reikėtų diferencijuoti“, – sakė T. Medaiskis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlymus „Sodrai“ reformuoti Ministrų Kabinetui ketina pristatyti kitą savaitę.

Virginija Motiejūnienė, LTV „Šiandien“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų