REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsinaujinusi diskusija dėl nekilnojamojo turto mokesčio tik dar kartą įrodo, kad ministro pirmininko pažadais ir Nacionaliniu susitarimu, kuriame teigiama, kad nauji mokesčiai nebus įvedami, tikėti negalima – įsitikinęs Liberalų ir centro frakcijos narys, Finansų ir biudžeto komiteto narys Žilvinas Šilgalis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, nekilnojamojo turto mokesčio įvedimas valstybei padarytų daugiau žalos nei duotų naudos, o ypatingai šiuo laikotarpiu. Tai patvirtina ir ne kartą finansų ministrės Ingridos Šimonytės bei ankstesnių finansų ministrų viešai išsakyta nuomonė, kad nekilnojamo turto mokesčio surinkimo pajamos nepadengs administravimo kaštų, išskyrus jei jis taptų visuotiniu ir turto mokestį mokėtų visi Lietuvos gyventojai, tarp jų ir pensininkai.

REKLAMA

„Panašu, kad Seimui beliko tik apsvarstyti, kokį mokesčio modelį pasirinkti – apmokestinti visą nekilnojamąjį turtą, ar tik brangesnį. Tačiau esu įsitikinęs, kad įvesti nekilnojamojo turto mokestį šalyje nereikia. Tai nesukurtų jokios pridėtinės vertės, o valstybės biudžetui greičiausiai dar ir padarytų žalą. Derėtų nepamiršti, kad žmonių nekilnojamasis turtas įsigyjamas iš jau vieną kartą apmokestintų pajamų. Tokį mokestį galima būtų drąsiai vadinti ir išskirtiniu mokesčiu vilniečiams, nes turto mokestį nulemtų rinkos kaina, o būtent Vilniuje nekilnojamojo turto kainos yra didžiausios“, – teigė Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pareiškė, kad įvesti nekilnojamojo turto mokestį Vyriausybė skuba neatsižvelgdama nei į šalies ekonominę situaciją, nei į susitarimus su socialiniais partneriais, nei į mažesnių koalicijos partnerių nuomonę.

Pernai Vyriausybės vadovo Andriaus Kubiliaus ir Lietuvos asocijuotų verslo struktūrų, profesinių sąjungų bei pensininkų atstovų pasirašytame Nacionaliniame susitarime Vyriausybė įsipareigojo šiuo sudėtingu laikotarpiu nepriimti jokių sprendimų dėl naujų mokesčių įvedimo.

„Negi plačiai išreklamuotas Nacionalinis susitarimas buvo tik šios Vyriausybės akių dūmimas socialiniams parneriams?“ – klausė Ž. Šilgalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Liberalių partijų programose yra aiškios nuostatos, nepritariančios nekilnojamo turto mokesčio įvedimui, taigi kyla klausimas, ar Seime dar liko šias nuostatas ginančių liberalų, ar viską užgožė politiniai postai ir siekis bet kokia kaina kuo ilgiau juose išsilaikyti", – retoriškai klausė Seimo narys.

Ž. Šilgalis Finansų ministerijai ir Mokesčių inspekcijai siūlo ne teikti Seimui siūlymus dėl naujų mokesčių įvedimo, o geriau administruoti esamus, nes ir dabar gyventojai, kurie turtą nuomoja, moka GPM mokestį , o tai valstybei sukrauna ženkliai didesnes pajamas nei galimas turto mokestis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų