REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kalvarijų turgvietės prekeiviai su plakatais vakar rinkosi prie Vilniaus savivaldybės. Prasidėjęs lietus nesumažino įtūžusių vilniečių pykčio. „Nenorime vergauti mero šutvei“ - skandavo įpykę prekeiviai, nerimaujantys dėl į privačias rankas atiduodamo turgaus ateities.

REKLAMA
REKLAMA

Piketuotojus palaikė politikai

Būrys Kalvarijų turgavietės piketuotojų vakar atvirai reiškė nepasitenkinimą dėl mero nesiskaitymo su jų nuomone. Susirinkusiems žurnalistams prekeiviai skundėsi, kad atimamas jų vienintelis pragyvenimo šaltinis – turgus. Pasak piketavusių vilniečių, meras ir jo „šutvė“ nori pasipelnyti iš Kalvarijų turgavietės perdavę šį objektą privatininkams, tikriausiai "Rubikonui".

REKLAMA

Kalvarijų prekeivius palaikė dalis miesto taryboje esančių politikų. Meskit visus darbus, galite rytoj nepaprekiauti, nes paskui gali tekti iš viso nebeprekiauti, vilniečius perspėjo „Fronto“ partijos lyderis Algirdas Paleckis, paraginęs ir trečiadienį rinktis prie savivaldybės.

Susirinkusius vilniečius palaikė ir liberaldemokratas Gediminas Rudžionis. Politikas ne tik ragino nepasiduoti mero ir monopolių norams užvaldyti turgų, bet ir žadėjo dėti pastangas, kad trečiadienį būtų blokuotas galutinis sprendimas perduoti turgų privatininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Nuomos konkursas – neskaidrus?

Portalui Balsas.lt pakalbinus savivaldybės taryboje dirbančią Jūratę Žeimienę, politikė taip pat suabejojo, ar Kalvarijų turgaus nuomos konkursas yra skaidrus.

„Vilniaus miesto savivaldybės darbo grupė, vadovaujama mero patarėjo Kęstučio Binkausko, paruošė Kalvarijų turgavietės nuomos konkurso sąlygas, kurias realizavus gatvėje tikėtinai atsidurs keli tūkstančiai turgavietėje šiandien prekiaujančių žmonių“ - sakė J. Žeimienė.

Pasak politikės, ydingose nuomos konkurso sąlygose nustatyta, kad vietoje dabar numatyto apie 0,5 mln. metinio nuomos mokesčio savivaldybei, reikės mokėti ne mažesnį kaip 2 mln. metinį nuomos mokestį, be to investuotojas turės susimokėti palūkanas bankams už reikalaujamus investuoti per 4 metus 25 mln. litų, jau nekalbant apie pelną. Prekeiviai, padidinę kainas pirkėjams, nebegalės konkuruoti su prekybos centrais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarybos narę stebina ir tai, kad už dalyvavimą konkurse reikalaujama sumokėti 1 500 000 Lt užstatą savivaldybei, tuo tarpu oficialios vidutinės metinės apyvartos iš privatininko tereikalaujama kiek daugiau už 3 mln. litų per metus, nors projekto vertė – 25 mln. litų.

Politikės teigimu, praleista proga sudaryti sąlygas kapitalo kooperacijai, numatyti priimtiną mechanizmas, kaip turgavietės nuomoje galėtų dalyvauti patys dabar ten dirbantys prekeiviai. Tokiu būdu iš prekeivių atimta teisė patiems bent iš dalies valdyti turgavietę, kurioje jie dirba dešimtis metų.

REKLAMA

Andrius Janukonis ir jo Andrius Janukonis ir jo "Rubikonas" garseja gerais santykiais su sostinės merais (ELTA nuotr.)

Investicijų nauda abejoja

J. Žeimienei klausimų kelia ir nuomos konkurso sąlygose nenumatyta pareiga rekonstrukciją vykdyti etapais, todėl investuotojas galės uždaryti turgų net visiems keturiems metams, o tuomet rekonstravęs jį neišnuomoti dabartiniams nuomininkams.

„Konkurso sąlygos iki šilo nėra suderintos su prekeivių atstovais – asociacija „Kalvarijų turgus visiems“ – aiškinant, kad sąlygos yra „konfidencialios“. Nepaisant to, šioms „konfidencialioms“ sąlygoms 2010 m. gegužės 6 d. jau pritarė savivaldybės tarybos kolegija, o trečiadienį klausimas įtrauktas į tarybos posėdžio darbotvarkę. Todėl negaliu nuslėpti abejonių, dėl to, kieno interesai – visuomenės ar verslo grupuočių – yra atstovaujami šiomis konkurso sąlygomis“, - sakė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Jūratė Žeimienė.

REKLAMA

Karoliniškių scenarijus Kalvarijų turguje

Naujosios sąjungos (socialliberalų) Vilniaus miesto skyrius taip pat paskelbė, jog pasisako prieš veikiančių objektų uždarymą, pardavimą ar nuomą sunkmečio metu.

Soclibų peticijoje teigiama, jog išnuomojus Karoliniškių turgavietę, nebuvo parūpinta prekeivių darbo sąlygomis, bet tik didinami nuomos ir kiti mokesčiai. "Nuoma vienai prekybos vietai šioje turgavietėje jau kainuoja 560 Lt per mėnesį, o ko vertas vien abonentinis mokestis už naudojimusi tualetu?" - reotriškai klausia Naujosios sąjungos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrasis meras

Perkrikštijęs „Rubikoną“ jos vadovas Andrius Janukonis Vilniuje šeimininkaus dar keliolika metų. Sostinę valdančios koalicijos partijų vadai sako nelabai žinantys, kas ir kaip yra ar bus.

Vilniaus tarybos nariai iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Liberalų ir centro sąjungos skuba dar 15−20 metų pratęsti „Vilniaus šilumos tinklų“ (VŠT) nuomos sutartį su bendrove „Vilniaus energija“, kuri yra „Rubicon group“ antrinė įmonė, nors nuomos terminas pasibaigs tik 2017 metais.

REKLAMA

Taryba atmetė turgaus nuomos klausimą

Metę prekybos vietas Kalvarijų turgaus prekiautojai trečiadienį po vidurdienio užplūdo sostinės tarybos salę. Pabūgę kelių šimtų prekiautojų minios tarybos nariai nesiryžo nė pradėti svarstymo procedūros.

Kiek vėliau paskelbus balsavimą, didžioji tarybos narių dalis visgi atmetė turgaus nuomos klausimą. Tokį politikų sprendimą turgaus bendruomenė palydėjo plojimais ir padėkos šūksniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų