REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lituanistikos sklaidai užsienyje, šioje srityje dirbančių mokslininkų veiklai bus skiriama parama iš ES struktūrinių fondų, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija yra pakvietusi akademinę bendruomenę siūlyti idėjas, kokios lituanistikos centrų veiklos gali būti skatinamos ir remiamos. Šios galimos temos buvo svarstomos neseniai ministerijoje surengtoje apskritojo stalo diskusijoje, kurioje dalyvavo aukštųjų mokyklų, mokslo institutų, Pasaulio lietuvių akademijos atstovai. Iki šiol lituanistikos (baltistikos) centrai buvo finansuojami tik iš šalies biudžeto, teigiama Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime.

REKLAMA

„Iš ES fondų esame numatę finansuoti tas lituanistikos centrų veiklas, kurios truktų ne vienerius metus – bent iki 2013–2014 metų, – sako viceministrė N. Putinaitė. – Bendradarbiavimo projektai galėtų apimti tokias veiklas, kaip studentų mainai, pavyzdžiui, dalinės studijos, vasaros stovyklos, lituanistikos dėstytojų mainai, užsienyje dirbančių dėstytojų tobulinimasis Lietuvoje, įvairiose šalyse įsikūrusių lituanistikos centrų bendradarbiavimas tarpusavyje, centrų aprūpinimas mokomąja, metodine medžiaga. Labai svarbu, kad lituanistikos centrai užsienyje taptų vietos lietuvių bendruomenių traukos centrais“.

REKLAMA
REKLAMA

Viceministrės teigimu, prioritetiniai bus tie projektai, kurie pritrauks daugiau partnerių, numatys platesnį bendradarbiavimą tarp Lietuvos universitetų ir institutų, užsienyje esančių centrų bei veikiančių lietuvių bendruomenių. Į šiuos projektus turėtų įsitraukti ir lietuvių išeivijos bendruomenės. Ten, kur veikia tradiciniai stiprūs lituanistikos židiniai – JAV, Rusijoje, Australijoje ar Europos kraštuose – būtų sudarytos sąlygos glaudesniam atskirų regiono centrų bendradarbiavimui ir veiklai derinti.

Planuojama lituanistikos (baltistikos) centrus remti dviem kryptimis – per Jungtines studijų programas ir bendradarbiavimo projektus. Jungtines lituanistines studijų programas galėtų rengti lituanistikos centrai užsienyje kartu su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis. Projektų konkursas bus paskelbtas iki birželio mėnesio pradžios. Numatoma finansuoti ne vien programų rengimą, bet ir studentų bei dėstytojų kelionės ir studijų išlaidas.

Sutelkus geriausias idėjas dėl lituanistikos (baltistikos) centrų plėtros, šį rudenį numatoma paskelbti konkursą joms įgyvendinti (bendradarbiavimo projektams), tam skirti apie 5 mln. litų ES struktūrinių fondų lėšų.

Nuo 2010 metų sausio panaikinus Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą prie Vyriausybės, dalį jo funkcijų perėmė Švietimo ir mokslo ministerija. Šiemet lituanistikos (baltistikos) centrų veiklai iš biudžeto skirta apie pusę milijono litų. 200 tūkst. litų atiteko vienuolikai lituanistinės sklaidos projektų Škotijoje, Vokietijoje, JAV, Baltarusijoje, o per 250 tūkst. litų skirta Čekijos, Rusijos, Vokietijos lituanistikos centruose dirbančių dėstytojų atlyginimams, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų