REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštosios mokyklos pasirengė ateinantiems 2010-2011 studijų metams, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija. Ministro įsakymu patvirtinti nauji valstybiniai studijų programų kodai, iš viso perkoduota 1420 studijų programų: 1091 bakalauro ir magistro universitetuose, 329 profesinio bakalauro kolegijose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Nerijos Putinaitės, nauja kodavimo sistema yra informatyvesnė studentams, darbdaviams ir visuomenei. Kiekvienos perkoduotos programos apraše aukštoji mokykla turi nurodyti, kokią dalykų pasirinkimų įvairovę numato konkreti programa, ar studentas galės siekti gretutinio kvalifikacinio laipsnio. Programų kodai suteikti pagal naują studijų krypčių ir šakų klasifikatorių. Perkoduotos visos šiuo metu vykdomos programos, į kurias aukštosios mokyklos priims studentus.

REKLAMA

Naujoji studijų sistema aukštosioms mokykloms suteikia platesnę nei iki šiol autonomiją, kuri leidžia kiekvienam universitetui ir kolegijai išryškinti savo stipriąsias puses, pasiūlyti specifinius studijų organizavimo būdus, teigiama ministerijos pranešime.

Vėliausiai iki šių metų pabaigos naujai koduotos programos bus pertvarkytos pagal atnaujintus bendruosius reikalavimus studijų programoms. Prieš dvi savaites patvirtinti bendrieji reikalavimai sudaro sąlygas aukštosioms mokykloms lanksčiau organizuoti studijas, o studentams – pagal individualų lavinimosi poreikį rinktis studijų modulius ar gretutinę studijų kryptį.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal naująjį studijų klasifikatorių visos studijų programos gavo naujus kodus, sudarytus iš skaičių ir raidžių. Ši devynių simbolių eilutė yra studijų programos „pasas“, kuriame užšifruota detali informacija – koleginės ar universitetinės studijos, jų kryptis ar dar smulkesnė šakinė specializacija, koks bus suteiktas specialybės kvalifikacinis laipsnis.

Naujieji kodai įtraukti į specialų registrą, kuriame galima matyti visą studijų programų įvairovę ir susirasti sau tinkančią studijų programą. Stojantieji į aukštąsias mokyklas su visomis vykdomomis studijų programomis gali susipažinti AIKOS sistemoje, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų