REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pacientai nuogąstauja, kad vaikų kardiologai nyksta kaip dinozaurai, nes eilėse tenka laukti po keturis mėnesius, o jei laiku nespėsi prisiregistruoti - ir ilgiau. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad vaikų kardiologų Lietuvoje netrūksta.

REKLAMA
REKLAMA

Jauna šeima, gavusi šeimos gydytojo siuntimą dvejų metų sūnų nuvesti pas vaikų kardiologą, buvo nemaloniai nustebinta sužinojusi, kad laukti konsultacijos teks apie keturis mėnesius. O gal net ilgiau, nes tam, kad galėtų prisiregistruoti, turi nustatytą mėnesio dieną ateiti į registratūrą 8 val. ryto - jei pavėluotų, nebespėtų, nes talonai esą išgraibomi per kelias minutes. Tai jie sužinojo paskambinę į Vaikų ligoninės Konsultacijų polikliniką.

REKLAMA

Jos vedėja Liuda Pliuškienė "Vakarų ekspresą" informavo, jog pastaruoju metu vaikus priima tik trys kardiologės, dvi kurių konsultuoja po pusę etato, nes dirba ir ligoninėje.

Tačiau baimintis, kad trūkstant specialistų vaikai bus palikti likimo valiai, anot vedėjos, nereikia - visi, kuriems reikalinga skubi konsultacija, priimami be eilės.

Anot jos, tokių didelių eilių nebūtų, jei šeimos gydytojai nesiųstų vaikų dėl paprastų tyrimų, kuriuos gali atlikti patys. "Prašome, kad šeimos gydytojai atsižvelgtų į esamą situaciją ir imtųsi daugiau atsakomybės", - sakė L. Pliuškienė.

REKLAMA
REKLAMA

Talonai - tik planiniam tyrimui

Vaikų kardiologės-reumatologės Nadieždos Rožnovos nuomone, dėl to, kad susidaro ilgos eilės, iš dalies kalti ir tėvai. Kartais jie pasiima po kelis talonus, prisiregistravę į konsultaciją neatvyksta, o prieš tai registratūros apie tai neperspėja. Jei perspėtų - talonai atitektų kitiems vaikams.

"Ažiotažas padarytas dirbtinai tėvų. Jau surinkome keliasdešimt kortelių, iš kurių matyti, jog žmonėms pasakyta ateiti po metų, o jie atėjo po kelių mėnesių, motyvuodami tuo, kad gavo taloną", - pasakojo vaikų kardiologė.Ji informavo, kad talonų sistema galioja planiniams patikrinimams, o vaikai, sergantys širdies ydomis, po operacijų, susirgusieji ūmiai, naujagimiai priimami be talonų. Jokių problemų dėl to nebūna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Pavyzdžiui, vaikui diagnozuotas širdies augimo ūžesys. Rašau šeimos gydytojui, kad kita kontrolė turi būti po metų ar dvejų. Tokiu atveju nereikia skubėti. Bet tėvai kartais per vėlai atsimena", - pasakojo N. Rožnova.

Šeimos gydytojas Darius Balčiūnas patvirtino, jog kartais žmonės prašo siuntimo pas specialistus, nerimaudami dėl savo sveikatos, bijodami susirgti. Jie nori apsidrausti.

"Bet kartais tam tikrų ligų yra sunku išvengti, jos atsiranda nelauktai, nesvarbu, ar tikrinaisi, ar ne. Kita vertus, tėvai kartais mato tai, ko nemato gydytojas, ir jų nerimas retais atvejais po specialisto konsultacijos pasirodo pagrįstas", - sakė D. Balčiūnas.

REKLAMA

Specialistų trūksta

Eiles pas specialistus kas mėnesį analizuojančios Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) direktorius Alfridas Bumblys įsitikinęs, kad eilės pas vaikų kardiologus egzistuoja todėl, kad žmonės specialistą renkasi pagal pavardes. Tai yra sutinka palaukti ilgiau, kad tik patektų pas populiarų gydytoją.

"Kol taip bus, problemos neišspręsime", - mano jis.

A. Bumblys pripažįsta, jog vaikų kardiologų Klaipėdoje trūksta. Kita vertus, tas pats vaikų kardiologas paslaugas teikia keliose vietose.

Direktoriaus duomenimis, Klaipėdos TLK dėl vaikų kardiologo paslaugų apmokėjimo yra sudariusi sutartis su Vaikų ligonine, "Salvijos" medicinos centru bei viešąja įstaiga "Testas".

REKLAMA

Tačiau viešojoje įstaigoje "Testas", - informavo jos vadovas Algirdas Valiulis, - teikiama tik dalis specifinių, retų paslaugų, kaip ilgalaikis elektrokardiogramos, kraujospūdžio stebėjimas ir kt.

Trumpiausia laukimo trukmė "Salvijoje" balandžio mėnesį buvo 32 dienos. Tuo tarpu pas Vaikų ligoninės specialistus - 120 dienų.

Eiles kontroliuoja

"Manau, tas dirbtinis ažiotažas baigsis ir vaikų kardiologų darbas bus normaliai sureguliuotas. O eilės - pusmečiui, net metams - planiniams tyrimams yra visame pasaulyje", - sakė vaikų kardiologė N. Rožnova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokį argumentą, kad Lietuvoje eilės, palyginti su kitomis šalimis, dar nėra didelės, "Vakarų ekspresui" iš medikų tenka išgirsti gana dažnai.

Tačiau, anot Jungtinėje Karalystėje dirbančio kardiologo konsultanto Audriaus Šimaičio, lietuviai tiesiog manipuliuoja informacija, girdėta prieš 6-7 metus, arba nežino naujos informacijos.

Anglijoje esą tokios eilės ir net ilgesnės buvo prieš 6-7 metus - dėl to, kad specialistai nebuvo suinteresuoti jas mažinti, nes tai skatino pacientus kreiptis į privačias įstaigas. 1997 metais į valdžią atėję leiboristai užsibrėžė tikslą eiles trumpinti, todėl eilių ir ligonių srautų reguliavimą iš gydytojų perėmė ligoninėse pradėję dirbti vadybininkai.

REKLAMA

Šiuo metu nuo šeimos daktaro siuntimo iki visų tyrimų, procedūrų ir operacijų atlikimo negali praeiti daugiau nei 12 savaičių.

"Visi pacientai pas specialistą patenka per 3-6 savaites. Jei reikia skubos tvarka, galima greičiau - tuomet su specialistu šeimos daktaras tariasi atskirai. Tokius tikslus yra suplanavęs Sveikatos apsaugos departamentas. Jei tie tikslai nevykdomi, ligoninei gali grėsti sankcijos", - pasakojo A. Šimaitis.

Jo duomenimis, departamentas planuoja eiles sumažinti dar labiau - vos ne perpus.

Informacija

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie SAM Specialistų licencijavimo skyriaus vedėjos Audros Knyvienės pateiktais duomenimis, šiuo metu galiojančias medicinos praktikos licencijas verstis medicinos praktika pagal gydytojo vaikų kardiologo profesinę kvalifikaciją turi 58 gydytojai. 15 šių gydytojų yra vyresni kaip 60 metų, 8 iš 15 - vyresni kaip 65 metų.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Sveikatos priežiūros išteklių valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Audronės Daivos Dragūnienės teigimu, pagal paskutinių dvejų metų duomenis, Lietuvoje yra 79 licencijuoti gydytojai vaikų kardiologai, o pagal asmens sveikatos priežiūros įstaigų pateiktus duomenis, Lietuvoje dirbo 62 gydytojai vaikų kardiologai.

"Vadinasi, yra toks šios srities specialistų pasiūlos ir poreikio santykis, o specialistų trūkumo nėra. Gydytojų vaikų kardiologų netrūksta ir jų nemažėja. Jie kaip buvo, taip ir iki šiol rengiami Vilniaus universitete ir Kauno medicinos universitete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgdama į įstojusiųjų į rezidentūrą ir ją baigusiųjų skaičių kitimo tendencijas pastaruosius keletą metų bei ypatybes sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo kontekste, Sveikatos apsaugos ministerija kasmet teikia Švietimo ir mokslo ministerijai bei universitetams siūlymus dėl planuojamų priimti studentų skaičiaus į medicinos ir odontologijos rezidentūrą pagal studijų kryptis ir programas.

Šiais metais, kaip ir kasmet, ministerija pateikė savo siūlymus dėl studentų priėmimo į rezidentūrą 2010-2011 mokslo metams. Įvertinant tai, kad šiais metais numatomas didesnis priėmimo į rezidentūrą srautas dėl internatūros integravimo į vientisąsias studijas, į vaikų kardiologijos rezidentūros programą planuojama priimti 5 studentus, o anksčiau šis skaičius kasmet buvo 1-2.

Vadinasi, priėmimas į vaikų kardiologijos specialybę nėra mažinamas, o jis didėja. Todėl šių specialistų skaičius nemažės", - teigė A. D. Dragūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų