REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsigaunanti pasaulio ekonomika ir didėjantys bendrovių pelnai skatina investuotojus vėl atsigręžti į akcijų rinkas. Investavimą skatina ir mažesnė įtampa Lietuvos finansų rinkose bei smarkiai nukritusios indėlių palūkanų normos, kurios 2009 m. buvo pasiekusios rekordines aukštumas.

REKLAMA
REKLAMA

„Investuotojų aktyvumas auga, tačiau dar yra gerokai mažesnis nei buvo aukščiausiame taške 2007 metais. Lietuvos investuotojai dažniausiai renkasi besivystančias rinkas, ieško egzotiškesnių regionų, kur, tikėtina, grąža gali būti didesnė. Kol pasaulio rinkos auga, tai gali pasiteisinti, tačiau kritimo atveju tokia rizika, natūralu, generuoja didesnius nuostolius", - sako „Swedbank" finansų rinkų ekspertas Vaidas Paukštys.

REKLAMA

Pirmieji keturi šių metų mėnesiai, pasak „Swedbank" investavimo specialistų, finansų rinkoms buvo geri. Ir pasaulinės, ir besivystančių šalių akcijų rinkos šiek tiek išaugo. Rinkų augimą skatino toliau atsigaunanti ekonomika ir didėjantys bendrovių pelnai, tačiau optimizmą šiek tiek mažino susirūpinimas dėl Graikijos galimybių grąžinti skolą ir baiminimasis, kad šios šalies problemos gali išplisti į kitas labiau pažeidžiamas euro zonos valstybes. Vis dėlto tęsiantis pasaulio ekonomikų atsigavimo procesui ir didėjant įmonių pelnams, rinkos ateityje, prognozuojama, kils.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąjį ketvirtį pasaulio ekonomikos augimo tempas išliko solidus, o ekonominiai rodikliai daugelyje regionų buvo geresni, nei prognozavo analitikai. Ypač smarkiai išaugo gamybos sektorius - visų pirma JAV, taip pat ir euro zonoje. Sparčiai auga ir besivystančios šalys, ypač Kinija ir Indija, nuo kurių mažai atsilieka ir Brazilija.

„Per artimiausius ketvirčius ekonomikos augimo tempas išsivysčiusiose šalyse turėtų išlikti spartus, nes gamybos sektorius toliau didins apimtis, taikydamasis prie augančio vartojimo ir sumažėjusių atsargų. Be to, bendrovės po truputį pradeda didinti ilgalaikes investicijas, o privatus vartojimas taip pat rodo atsigavimo požymius," - sako „Swedbank" finansų rinkų ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsivysčiusiose šalyse artimiausiu metu infliacijos augimo tikimybė yra palyginti nedidelė dėl neišnaudotų pajėgumų ekonomikoje. Tik žaliavų kaina išlieka viena iš pagrindinių infliacijos rizikos rūšių.

„Ekonomikai atsigaunant JAV ir Europos centriniai bankai bus priversti toliau griežtinti monetarinę politiką ir galiausiai taip pat pradės didinti bazines palūkanų normas. Kadangi JAV ekonomikos atsigavimas yra šiek tiek spartesnis, o Europa vis dar sprendžia atskirų šalių skolos problemas, tikėtina, kad JAV Federalinių rezervų bankas palūkanų normų didinimo ciklą pradės rudenį, o ECB jo pavyzdžiu paseks 2010 metų pabaigoje arba 2011 metų pradžioje," - prognozuoja V. Paukštys.

REKLAMA

Besivystančių rinkų ekonomika augo labai sparčiai ir per artimiausius ketvirčius padėtis turėtų išlikti panaši dėl vidaus vartojimo, investicijų didėjimo ir pasaulinės prekybos atsigavimo. Tiesa, besivystančiose rinkose didėja infliacijos rizika. Spręsdami infliacijos problemas, Indijos ir Brazilijos centriniai bankai jau padidino palūkanų normas, o Kinijos centrinis bankas padidino atsargų reikalavimus bankiniam sektoriui ir taiko apribojimus spekuliacijai nekilnojamuoju turtu. Rusijoje infliacija tebemažėja, tačiau nuo antrojo pusmečio vartotojų kainų augimo tempai gali išaugti.

REKLAMA

Akcijų rinkos, pasiekusios dugną 2009 metų kovą, sparčiai atsigavo. Išsivysčiusios rinkos iki šiol išaugo 75 proc., o besivystančios rinkos - daugiau nei 120 proc., tačiau akcijos dar nėra brangios, nes jų kainos pradėjo augti nuo labai žemų vertinimo lygių, kuriuos suformavo didžiausia „meškų rinka" po Antrojo pasaulinio karo.

„akcijos išlieka patrauklesnės nei vyriausybių obligacijos, lyginant jų dividendinį pelningumą su obligacijų pelningumu bei įvertinus infliacijos poveikį. Akcijų rinkos vertinimus taip pat gali palankiai veikti augantys įmonių pelnai ir dividendų didėjimas," - sako „Swedbank" finansų rinkų ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonominio nuosmukio laikotarpiu viso pasaulio bendrovės labai aktyviai stengėsi pertvarkyti savo veiklą taip, kad ji būtų efektyvesnė ir produktyvesnė.

„Bendrovės labai gerai padirbėjo 2009 metais, mažindamos išlaidas ir išsaugodamos savo pelningumo lygį. Atsigaunant pardavimams, bendrovėms turėtų neblogai sektis gerokai padidinti veiklos rezultatus. Pagal analitikų vertinimus, JAV įmonių pelnai turėtų visiškai atsigauti ir pasiekti prieškrizinį lygį jau 2011 metų pabaigoje," - sako V. Paukštys.

Vertinant pagal regionus, šiuo metu Japonijos akcijų rinkos perspektyvos atrodo gana patraukliai, o JAV - santykinai mažiau patraukliai.

REKLAMA

„Japonijos akcijas turėtų palankiai veikti atsigaunanti ekonomika ir didelės Japonijos centrinio banko likvidumo injekcijos. Pažymėtina, kad analitikai sparčiai didina Japonijos įmonių veiklos prognozes. Tuo tarpu JAV centrinis bankas mažina likvidumą ir paskolų augimas apskritai yra labai nedidelis", - pastebi V. Paukštys.

Besivystančiose rinkose teigiamos ir neigiamos varomosios jėgos įvairiuose regionuose šiuo metu iš esmės yra subalansuotos.

„Šiuo metu iš besivystančių rinkų mes negalėtume išskirti jokių regionų, kuriuos būtų galima vertinti palankiau už kitus, - sakė Vaidas Paukštys. - Besivystančias pasaulio rinkas palankiai veikia stiprus ekonomikos atsigavimas, bet centrinių bankų griežtinami reikalavimai kurį laiką turės stabdantį poveikį. Rusijos rinkos vertinimai išlieka gana patrauklūs, tačiau ekonominis ciklas šioje šalyje yra silpnesnis. Centrinės ir Rytų Europos rinkos taip pat yra vertinamos gana palankiai, tačiau jos yra netiesiogiai labiau pažeidžiamos dėl Graikijos skolos problemų".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų